tag:blogger.com,1999:blog-3254801413872303880.post5961279697407338842..comments2024-03-04T08:27:52.920+01:00Comments on Konyhológia: Cshólé - csicseriborsó pandzsábi módraDBhttp://www.blogger.com/profile/00458608973512055495noreply@blogger.comBlogger1125tag:blogger.com,1999:blog-3254801413872303880.post-55461819903024894272011-03-23T16:27:28.720+01:002011-03-23T16:27:28.720+01:00Csicseriborsót még nem, de a sárgaborsót mindig ku...Csicseriborsót még nem, de a sárgaborsót mindig kuktában főzöm, és még nem történt tragédia. Ha a bejelölt szintnél nem töltöd tovább az edényt, a szelep nem fog eltömődni. Ha el is tömődik, van még kettő-öt biztonsági szelep. Ahhoz, hogy ezek is eltömődjenek, már korábban beléjük kellett, hogy szárítsd az ételt. De, ha mindenképp fel szeretnéd robbantani a kuktád, az valószínűleg a fenti tényezők mellett is több időbe telne, mint ami alatt a legszárazabb borsó-lencse-féltégla is megfő. Ami történhet, az az, hogy rosszul zárod le az edényt és a gőz ledobja a tetejét, de ennek nincs köze az eltömődéshez. Egyébként ez érdekes dolog, az internet tele van kuktarobbanós rémtörténetekkel, amelyek egy ismerős ismerősével történtek, de konkrét dokumentációt nem találtam. A legutóbbi baleset egy osztrák háziasszonyképzőben történt, ahol "felrobbant" egy ipari méretű kukta. A cikket olvasva azonban kiderül, hogy ez sem robbanás volt, hanem egyszerűen idő előtt kinyitották a kuktát, amiből kicsapott a túlnyomás alatt lévő leves, és ettől égtek meg a diákok.<br />Van egy youtube-os videó is, ahol gyermekek tűzijátékot robbantanak kuktában. A leírás szerint az edény az elsőt kibírta, másodjára azonban már tényleg felrobbant.<br />Összegzésként elmondható, hogy petárdát nem, de megfelelő körülmények mellett csicseriborsót valószínűleg nyugodtan főzhetünk kuktában.Anonymousnoreply@blogger.com