Hozzávalók
- a párolt kelkáposzta maradéka (vagy: fél kis fej kelkáposzta forró vízben 3 percet főzve, lecsepegtetve)
- 1 jó marék szójagranulátum
- 1 pohár rizs
- 1 nagy fej hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 4 evőkanál olaj
- 1 teáskanál füstölt pirospaprika
- 1 teáskanál sima pirospaprika
- 1 mokkáskanál köménymag
- 2 babérlevél
- csipetnyi őrölt római kömény
- 1 teáskanál szárított kakukkfű
- 1 teáskanál só
- 3 dl tejföl
- 2 dl víz
- 2 evőkanál szárított vargánya
- 1 mokkáskanál só
- 5 dkg reszelt sajt
- szerecsendió
Elkészítés
A szárított vargányát kézben összetörtem kisebb darabokra, és beáztattam 2 dl jó meleg vízbe.A rizst szűk kétszeres mennyiségű, kissé sózott vízben, előzetes pirítás nélkül megfőztem al dentére: forralt vízbe szórva újraforrástól talán 10-12 perc. A hagymát és a fokhagymát felkockáztam, és olajon megdínszteltem a babérlevéllel és a köménymaggal együtt. Amikor üvegesedni kezdett, hozzáadtam a paprikákat, az őrölt római köményt és a kakukkfüvet, egyet kevertem rajta, majd beleszórtam a szójagranulátumot is. Még talán 15 másodpercig kevergettem szárazon, aztán felöltöttem annyi vízzel, amennyit a szója fel akart venni (hogy se száraz ne maradjon, se ne ússzon), megsóztam, és 1-2 percig kevergetve főztem. Ezután az elkészült szóját összekevertem a rizzsel és a párolt kelkáposztával.
A keveréket margarinnal kikent jénai tálba töltöttem. A tejfölt elkevertem a vargányás vízzel és egy kis sóval, és nyakon öntöttem vele a masszát. A tetejére szórtam mutatóba egy kis reszelt sajtot, és szerecsendiót reszeltem rá. Sütőben 200 fokon kb. 30 percet sütöttem.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése