Zavarónak, mesterkéltnek találom azt a rendszert, amit az angolszász kulináriában használnak: hogy vannak bevett "természetes" mértékegységek, amelyek fixen megfeleltethetők metrikus (vagy épp nem metrikus) egységeknek. Hogy teszem azt, "cup" a mértékegysége rengeteg dolognak, és a konvenció szerint egy "cup" 250 milliliter. Csak éppen senki nem iszik 250 milliliteres csészéből - még egy átlagos bögre is kisebb ennél. (Ennek ellenére, ha angolból magyarra fordítanak egy receptet, többnyire "csésze" lesz a mértékegységként használt cup-ból - az meg már nagyon nem érdekli sem a kedves fordítót, sem a kedves kiadót, hogy ki hogyan értelmezi a csészét, amikor receptet olvas. Szerencsés esetben minden hozzávalót csészével mérnek, és akkor legfeljebb több vagy kevesebb lesz a végeredmény, de az arányok nem borulnak fel.) Vagy mondjuk egy "tablespoon" megfelel 15 milliliternek - ez már legalább úgy-ahogy belefér: egy jó nagy leveseskanál tényleg van ilyen űrtartalmú, bár az én világom tipikus evőkanalai kisebbek.
Ennek a "rendeljünk értékeket a természetes mértékegységekhez" gondolatmenetnek a legőrültebb végkifejlete aztán az, hogy az okos cégek legyártják a teaspoon, tablespoon, satöbbi méretű - hajszálpontos - kis mérőkanalakat, amik az ég-világon semmire sem jók, csak arra, hogy az ember megvehesse őket annyi pénzért, mint tíz "igazi"kanál, majd utána fölöslegesen foglalja velük a tárolóhelyet a konyhában, és ha használja őket, akkor utána fölöslegesen mosogasson. Persze ha az ilyen szélsőségeket figyelmen kívül hagyjuk, akkor azért meg lehet érteni a standardizációs törekvést is. Van, ahol kétszer akkora evőkanalat használnak, mint az én házamban. (Arról már nem is beszélve, hogy mit nevezünk "közepes" krumplinak. Olvastam egyszer egy receptet, amely - ha jól emlékszem - három közepes paradicsomot írt elő, majd zárójelben megjegyezte: 750 gramm. Az én könyvemben egy 25 dekás paradicsom nem közepes, hanem böhöm nagy. De Jamie Oliveren is jókat szoktam kuncogni, amikor azt mondja: "egy csipet ez-meg-az", és beleszór a fazékba vagy fél marék ez-meg-azt.) Szóval ha laboratóriumként akarjuk kezelni a konyhát (és erre bizonyos recepteknél tényleg szükség van), akkor nem árt, ha szabvány egységekben mérünk.
No és akkor ezek után lássuk, hogy én mit találtam ki a precíziós evőkanalak helyett. Az a nagy ötletem támadt, hogy ha millilitereknek nem is feleltetem meg a mértékegységeimet, legalább megadok egy hozzávetőleges nagyságrendet, hogy én hogyan számolok, amikor a receptjeimet írom. Aztán innentől fogva mindenkinek úgyis a maga dolga, hogy miből mennyit használ. Ha tudnék, sem akarnék senkiből főzőautomatát csinálni. Elég ritka az a recept, ahol a fűszerek és egyéb, kis mennyiségben használt hozzávalók mennyiségének akár plusz-mínusz száz százalékos változtatása ehetetlenné tenné a végeredményt. Elsóztad? Felhigítod, vagy sokat iszol rá. Kevés a cukor? Teszel bele még. Elpaprikáztad? Sziszegsz párat. Ennyi. Legközelebb meg már jobban fogod érezni, hogy miből mennyi kell.
A sok handabanda után tehát jöjjenek a direkt-nem-precíziós konyhológiai mértékegységek!
- Nagyon kevés a szemer, a lehelet és a csepp. Értsd: nagyon kevés. A csapott késhegy jól érezhetően több ezeknél. Nem mintha fizikailag létezne olyan, hogy csapott késhegy - de azért én használom ezt a fogalmat. Azt jelenti, hogy szűk késhegynyi. Még mindig igen kevés.
- A fél késhegy és a csapott késhegy után következik a definiálatlan számegyenes következő instabil pontja: a késhegy. Ez határozottan kevesebb a fél mokkáskanálnál.
- A mokkáskanál az egy picike kanál. Az én lelki univerzumomban valahol a fél teáskanál és a csapott teáskanál között van. A púpos mokkáskanál szerintem nagyjából megfelel a teáskanálnak.
- A teáskanál tehát jól érezhetően nagyobb a mokkáskanálnál, de azért nem egészen a duplája. Ha szűken mérjük, lesz belőle csapott teáskanál; ha bőven, akkor púpos teáskanál.
- Az evőkanál valahol kettő és három teáskanál között van. Tehát a csapott evőkanál észrevehetően több a púpos teáskanálnál. A púpos evőkanál pedig már jó sok - hiszen mondjuk liszttel elég komolyan meg lehet púpozni egy evőkanalat.
- Négy-öt evőkanál folyadék már kiteszi a fél decit - és innentől az SI mértékegységek uralkodnak. Persze pontatlanul.
Folytassam?
Nem folytatom.