Analytics

2011. május 2., hétfő

Petrezselymes krumpli, ahogy én készítem

Az egyik legegyszerűbb, olcsó és finom klasszikus - a pirított krumpli - legklasszikusabb válfaja. Kevésbé klasszikus korábbi recepteket itt láthatsz: rozmaringos / lepkeszegleveles. A petrezselymes krumpli sokaknál úgy néz ki, hogy a krumplit megfőzik, aztán szórnak rá mutatóba egy kis petrezselymet. A végeredménynek pedig se íze, se bűze. Köretnek talán megteszi, de főételnek a magamfajta valami jobbat kíván - és körítésnek sem árt, ha zamatosabb. Az én verziómban hagyma, fokhagyma is van, és kétszer is meg van pirítva a főzés során.

Hozzávalók

  • 4-5 közepes szem krumpli - kb. 75 deka (újkrumpliból is finom lenne, de amikor ez készült, még nem volt olyan)
  • 1 fej hagyma
  • 4-5 evőkanál olaj
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • víz
  • 1 csokor petrezselyem

Elkészítés

A krumplit megmosom, a héja ronda részét lehámozom (ha szép újkrumpli lenne, akkor csak dörzsölném kicsit), majd jó kétcentis kockákra vágom. A felforrósított olajon megfuttatom a hagymát; amikor üvegesedni kezd, hozzáadom a fokhagymát, majd pár másodperc múlva a krumplit.
Nagy lángon, sűrűn kevergetve pirítom egészen addig, amíg a krumpli szélei sülni kezdenek, és/vagy amíg a hagyma már barnul. A hagymát megégetni nem akarjuk, tehát ő diktál.
Ezután felöntöm némi vízzel (a fenti mennyiséghez talán szűk két deci - de csak úgy érzésre is megteszi; ellepnie nem kell, de azért legyen jó nedves). Megsózom, elkeverem, majd, ha a víz felforrt, lefedem, és kis-közepes lángon főzöm még vagy 5 percig, amíg a krumpli teljesen megpuhul. Közben időnként rápillantok, keverek rajta egyet, és ha nagyon elfőtte a vizét, adok még hozzá egy kicsit; ha viszont nagyon leves maradt, akkor fedő nélkül, sűrűbben keverve főzöm.
Végül, ha már puha a krumpli, és ismét szárazra főtte magát, akkor egy utolsó keverés után szétegyengetem a lábasban (ehhez is teflonos wokot szoktam használni), és nagy-közepes lángon még 2-3 percre ott hagyom érintetlenül, hogy kialakuljon egy finom, kissé kozmás, de nem égett aljaréteg. Legvégül a tetejét durvára vágott petrezselyemmel jó bőven meghintem, majd a lángot elzárom.
Tejföllel és metélőfokhagymával kevert fejessalátát, valamint friss házikenyeret ettünk hozzá - komplett ebéd így már.
És - valamivel későbbről - itt van ugyanez újkrumpliból:

1 megjegyzés:

  1. Ezt már háromszor megcsináltam, össze se lehet hasonlítani a hagyományos petrezselymes krumplival, nagyon ízlett!

    VálaszTörlés