Analytics

2010. július 13., kedd

Rozmaringos pirított krumpli

Említettem már, hogy szeretjük a különféle ízesítéssel elkészített sima pirított krumplit. Olyasmit, mint a klasszikus petrezselymes krumpli (nem arra a menzaborzalomra [és nem, ez nem egy dark elf város neve] gondolok, amikor a főtt krumplit megszórják fél gramm per kilogramm aszott petrezselyemmel). Itt van a legutóbbi pirított krumplim - egészen puritán verzió: nincs benne semmi, csak hagyma, fokhagyma és jó sok friss rozmaring.

Hozzávalók

  • 75 dkg krumpli
  • 3 db 10-15 centis ágacska rozmaring
  • 1 kis fej hagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • olaj

Elkészítés

Nyár lévén újkrumpliból készült az étel, de az ókrumpli is tökéletesen megfelel. Az apró parázskrumplinak azért van egy sajátos varázsa. Véletlenül sem pucolom meg, csak jó alaposan megmosom (kis áztatás, aztán kefe), és mérettől függően 2-4 darabra felvágom.
2-3 evőkanál olajat megforrósítok, üvegesre pirítom benne a finomra vágott hagymát, aztán hozzáadom a krumplit és a szintén finomra vágott fokhagymát.
Nagy lángon pirítom, amíg a krumpli egy kis színt kap, vagy amíg a hagyma barnulni kezd. Utána felöntöm kb. 1 deci vízzel, megsózom, és kis-közepes lángon, fedő alatt, időnként megkeverve főzöm, amíg a krumpli megpuhul (kb. 10 perc). Ha elfőné az egész vizét, akkor adok még kicsit hozzá; ha nagyon leves marad a vége felé is, akkor leveszem a fedőt.
Ha a krumpli megpuhult, akkor a lángot ismét nagyra veszem, keverve elfőzöm a maradék levét, és a krumpli egy részét fakanállal szétnyomkodom egy kicsit. Hozzáadom a felaprított rozmaringot, és jól elkeverem. Utána békén hagyom a lángon még 3-4 percig, hogy kialakuljon az alján egy jó kis kozmás réteg - és máris fogyasztható. Mi főételnek esszük kenyérrel és salátával vagy savanyúsággal; aki akarja, használja köretnek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése