Hozzávalók
- 1/2 kiló száraztészta
- 1/2 kiló túró
- kb. 3 dl tejföl
- só
- 1 kiskanál olaj
- 2-3 dkg jól olvadó sajt, lehetőleg füstölt
- kevéske fokhagymagranulátum
- kevéske pirospaprika
- só
Elkészítés
Magának a túrós tésztának az elkészítéséről azt hiszem, tényleg fölösleges behatóan írni. A tésztát bő vízben puhára (nem fogkeményre) főzöm, és túróval, tejföllel, sóval tálalom. Ha olyan kedvem van, akkor a tejfölt lángon kicsit megmelegítem egy serpenyőben, és hozzákeverem a túrót, hogy ne hűtse ki nagyon a tésztát. Ha amolyan kedvem van, akkor az egészet összekeverem jénai tálban, és sütőben átforrósítom (ezzel frissen főtt tészta esetén ritkán bajlódom, a maradékkal viszont gyakran történik ez a megoldás). Ha meg semmi különös kedvem nincs, akkor egyszerűen a tányéron adom a túrót és a tejfölt a tésztára; ha kihűl, hát kihűl.Lássuk inkább a pörcöt. Fogok egy teflonos serpenyőt, és kikenem olajjal. Belehintem a durvára reszelt sajtot úgy, hogy a lehető legegyenletesebben oszoljon el, majd alágyújtok. Ahogy olvadni kezd, megszórom sóval, fokhagymagranulátummal és pirospaprikával. Hagyom felolvadni, szétfolyni, aztán megpirulni. Egyetlen trükkje van: folyamatosan vagy legalábbis sűrűn figyelni kell, és arra törekedni, hogy viszonylag hosszú időn át (legalább 4-5 perc) sülhessen, miközben a víztartalom nagy része távozik és jó pirult ízt kap; viszont eközben ügyelni kell, hogy meg ne égjen. Néha nagyobbra, néha kisebbre veszem a lángot, aszerint, hogy melyik részen forr éppen jobban az olvadt sajt; ha szükségét érzem, 10-20 másodpercre le is veszem a serpenyőt a gázról, aztán visszateszem.
Amikor már nem olvadt masszának, hanem inkább ostyaszerű valaminek néz ki, akkor eloltom a lángot, és legalább 5 percet hagyom hűlni. Ahogy hűl, elveszti a maradék hajlékonyságát és rugalmasságát. Ha megpiszkálod, és hajlik, akkor vagy nem sült meg eléggé, vagy nem hűlt még eleget. Végül ezt a sajtostyát pár darabra törve egy tálkába teszem, és ott fakanállal vagy egyszerűen kézzel apró darabokra morzsolom.
A feltálalt túrós csuszát meghintem egy kis sajtpörccel, amiről még azt is érdemes tudni, hogy egy darabig a nedves túrós tésztába keverve is megőrzi a ropogósságát.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése