Analytics

2010. július 19., hétfő

Túrós csusza vegetáriánus sajtpörccel

Híven az eredeti elképzelésemhez, hogy egészen egyszerű és hétköznapi ételeket is leírok itt a blogon, most következik a túrós csusza. Egy nem hétköznapi apróság azért ebben is van. Szeretek a túrós tésztához ropogós pörcöt enni, de annyira azért nem, hogy szalonnát egyek. Pár éve kitaláltam tehát a sajtpörc avagy hamis töpörtyű intézményét, és most ezennel megosztom a titkot a világgal.

Hozzávalók

  • 1/2 kiló száraztészta
  • 1/2 kiló túró
  • kb. 3 dl tejföl
A pörchöz
  • 1 kiskanál olaj
  • 2-3 dkg jól olvadó sajt, lehetőleg füstölt
  • kevéske fokhagymagranulátum
  • kevéske pirospaprika

Elkészítés

Magának a túrós tésztának az elkészítéséről azt hiszem, tényleg fölösleges behatóan írni. A tésztát bő vízben puhára (nem fogkeményre) főzöm, és túróval, tejföllel, sóval tálalom. Ha olyan kedvem van, akkor a tejfölt lángon kicsit megmelegítem egy serpenyőben, és hozzákeverem a túrót, hogy ne hűtse ki nagyon a tésztát. Ha amolyan kedvem van, akkor az egészet összekeverem jénai tálban, és sütőben átforrósítom (ezzel frissen főtt tészta esetén ritkán bajlódom, a maradékkal viszont gyakran történik ez a megoldás). Ha meg semmi különös kedvem nincs, akkor egyszerűen a tányéron adom a túrót és a tejfölt a tésztára; ha kihűl, hát kihűl.
Lássuk inkább a pörcöt. Fogok egy teflonos serpenyőt, és kikenem olajjal. Belehintem a durvára reszelt sajtot úgy, hogy a lehető legegyenletesebben oszoljon el, majd alágyújtok. Ahogy olvadni kezd, megszórom sóval, fokhagymagranulátummal és pirospaprikával. Hagyom felolvadni, szétfolyni, aztán megpirulni. Egyetlen trükkje van: folyamatosan vagy legalábbis sűrűn figyelni kell, és arra törekedni, hogy viszonylag hosszú időn át (legalább 4-5 perc) sülhessen, miközben a víztartalom nagy része távozik és jó pirult ízt kap; viszont eközben ügyelni kell, hogy meg ne égjen. Néha nagyobbra, néha kisebbre veszem a lángot, aszerint, hogy melyik részen forr éppen jobban az olvadt sajt; ha szükségét érzem, 10-20 másodpercre le is veszem a serpenyőt a gázról, aztán visszateszem.
Amikor már nem olvadt masszának, hanem inkább ostyaszerű valaminek néz ki, akkor eloltom a lángot, és legalább 5 percet hagyom hűlni. Ahogy hűl, elveszti a maradék hajlékonyságát és rugalmasságát. Ha megpiszkálod, és hajlik, akkor vagy nem sült meg eléggé, vagy nem hűlt még eleget. Végül ezt a sajtostyát pár darabra törve egy tálkába teszem, és ott fakanállal vagy egyszerűen kézzel apró darabokra morzsolom.
A feltálalt túrós csuszát meghintem egy kis sajtpörccel, amiről még azt is érdemes tudni, hogy egy darabig a nedves túrós tésztába keverve is megőrzi a ropogósságát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése