Analytics

2010. július 10., szombat

Olvasztott sajtkrém

Fura dolog, de ehhez hasonló ételről még sehol nem olvastam vagy hallottam (na jó, a welsh rarebit - legalábbis bizonyos verzióban - meglehetősen hasonlít hozzá). Pedig tuti, hogy más is feltalálta már. Örök favorit ez a kence (amit kulimásznak is szeretek nevezni) olyan alkalmakra, amikor nincs kedvünk hideget enni, de főzni sincs időnk vagy erőnk. Ilyenkor öt perc alatt lehet "meleg hideg" ételt készíteni - egy kis olvasztott sajtkrémet. Ráadásul olcsítva van benne a sajt, ami külön előny. Elárulom a titkot.

Hozzávalók

  • egy marék durvára reszelt sajt
  • 1 evőkanál olaj
  • 1-2 evőkanál tejföl
  • 1-2 evőkanál kukoricaliszt
  • kb. 1 dl víz
  • fűszerek

Elkészítés

Egy teflonserpenyőbe kis olajat löttyintek, és megolvasztom benne a durvára reszelt sajtot. Hogy milyen sajt, az mindegy: a legolcsóbb gagyi trappista (vagy gouda vagy edami, vagy bármi, aminek manapság nevezni akarják a legmezeibb félvalódi sajtot) is megfelel, de nagyon jó a füstölt sajt is, és különböző sajtok keveréke is. Ha a sajt olvadni kezd, hozzákeverem a tejfölt - ennek a savas közegében a sajt (legalábbis a legtöbb fajta) szép simára olvad.
A fűszerezés pillanatnyi hangulat kérdése - bármilyen variáció megfelel. Szinte mindig használok ehhez a sajtkrémhez fokhagymagranulátumot és valamilyen zöldfűszert: kakukkfüvet, oregánót vagy bazsalikomot. És/vagy jöhetnek a következők: szerecsendió, bors, pirospaprika, mustár (mármint egy-két kanál krémmustár, nem maga a mustármag), sűrített paradicsom.
Ha a sajt és a tejföl teljesen összevegyült egy fortyogó masszává, akkor beleöntöm a vízben elhabart kukoricalisztet, és gyorsan összekeverem. Ilyenkor előfordulhat, hogy a sajtos trutyi egy része megszilárdul a hideg vízzel találkozva - de amikor újra felforr, a rögök is szét fognak olvadni.
Így hát kevergetve főzöm, amíg homogén, sűrű kulimászt kapok. Ha spórolós hangulatban vagyok, akkor több kukoricalisztet és vizet teszek bele - így lesz egy sajtízű, de olcsó és főleg keményítőből álló massza. Máskor csak egész kevés liszt és víz jön, és akkor sajtkrém az eredmény. Vagy lehet több lisztet és egész sok vizet (vagy víz helyett tejet) használni, és akkor sajtszósz lesz belőle párolt zöldséghez vagy bármi máshoz. De többnyire a fenti hozzávetőleges arányokat követem, és a végeredményt kenyérrel mártogatom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése