Hozzávalók
- kb. 25 dkg friss rózsaszirom
- 5 szem meggy
- 1/2 liter víz
- 1/2 kg cukor
- 1 citrom
- 1 darabka fahéj
- 3-4 szem szegfűszeg
- 3-4 szem kardamom
- 1 púpos teáskanál citromsav
- késhegynyi szalicil
Elkészítés
A rózsaszirmot lehetőleg kora reggel kell szedni, és főleg frissen nyílt virágokból. Én ezt nem tartottam be, hanem szedtem mindent, ami még nem hervadt látványosan; és késő délelőtt lett, mire hozzájutottam. Nem baj - de intenzívebb lett volna az illat, ha könyv szerint csinálom. Főleg piros rózsákat szedtem, de került közé egy adag rózsaszín és fehér is. A szirmokat lefejtettem a virágokról, és közben amennyire tudtam, az egyes szirmok tövét, a fehéres részt is kicsipkedtem - erről azt mondják, kesernyés íze van. E tisztítás után maradt kb. negyed kiló rózsaszirmom.A vizet felforraltam a fűszerekkel és a citrom héjával, majd forráskor hozzáadtam a rózsát és a (kimagozott, szétnyomott) meggyet. Ez utóbbit inkább a színe kedvéért tettem bele, nem az íze miatt - és azt hiszem, nem igazán lett volna rá szükség. Magam is meglepődtem, mennyi szín főtt ki a rózsasziromból. Meg-megkeverve főztem addig, amíg a szirmok látványosan elsápadtak (kb. 5 perc), majd az egészet leszűrtem, és jól kinyomkodtam.
A szűrt levet visszaraktam a tűzre, és a cukrot és a citromsavat hozzáadva újra felforraltam. Forrás után hozzáadtam a citrom levét és a szalicilt, majd némi hűlés után kigőzölt üvegbe töltöttem.
A fent megadott mennyiségekkel éppen megtelt egy borosüveg, és még kb. 1 deci szörp maradt, amit a következő pár napban elfogyasztottunk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése