Analytics

2010. július 22., csütörtök

Bazsalikomos krumplifőzelék

Ez a kaja tulajdonképpen pirított krumplinak indult, aztán valahol menet közben úgy döntöttem, hogy főzelék lesz belőle. De nem a jó kis hagyományos krumplifőzelék, hanem egy nagyon kellemes, mediterrán hangulatú variáció paradicsommal dúsítva és bazsalikommal megbolondítva.

Hozzávalók

  • kb. 75 dkg újkrumpli
  • 1 fej hagyma
  • 2-3 evőkanál olaj
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál finomliszt
  • 1 evőkanál kukoricaliszt
  • 1 mokkáskanál pirospaprika
  • víz
  • egy kis csokor bazsalikom
  • kb. 1 dl sűrítetlen paradicsompüré (passata)
  • kb. 1 dl tejföl

Elkészítés

Olajon pirítani kezdem a durvára vágott hagymát. Közben a megtisztított (de nem ám hámozott!) krumplit felvagdosom 2 centi körüli darabokra - a kisebbjét félbe, a nagyobbját négybe vagy több darabba. Amikor a hagyma üvegesedik, hozzáadom a krumplit és nagyra veszem a lángot. Időnként kevergetve pirítom, amíg a krumplidarabok élei színt kapnak és a hagyma sötétedni kezd. Ekkor beleteszem a felszeletelt fokhagymát is, és még egy percig pirítom. Rászórom a liszteket és a pirospaprikát, és gyorsan, jó alaposan elkeverem. Még egy perc pirítás, majd felöntöm annyi vízzel, hogy éppen ellepje (sacc 3 deci). Megsózom; ha a víz felforrt, lefedem, és kis lángon, időnként megkeverve főzöm, amíg a krumpli megpuhul (6-8 perc).
Ekkor hozzáadom a durvára felaprított bazsalikomot, a paradicsompürét és a tejfölt. Jól összekeverem, ha nagyon sűrű lenne, adok még bele vizet, majd kóstolva beállítom a sósságát és még 1-2 percig rotyogtatom. Kenyérrel és egy kis salátával vagy savanyúsággal komplett ebéd.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése