Hozzávalók
- pár karfiolrózsa, valamint a karfiol szebb levelei és torzsája
- 3 pohár főtt rizs (maradék, vagy direkt ehhez főzve, és langyosra hűlni hagyva)
- 1 fej vöröshagyma
- 1 szál zöldfokhagyma
- kb. 3 centis darab friss gyömbér
- 2 tojás
- 3 evőkanál olaj
- só
- 1-2 evőkanál sötét szójaszósz
- 1 mokkáskanál vörös sárkány (vagy valami csiliszósz ízlés szerinti mennyiségben)
Elkészítés
A karfiol rózsáit szeletekre vágtam, hogy egy részük ágas-bogas fácska formájában csinosan egyben maradjon. A torzsa keményebb részeit meghámoztam, a többit a vastagabb levélnyelekkel együtt vékony szeletekre vágtam. A belső, zsenge leveleket és a nagyobb levelek zöldjének a szép részeit félretettem, és később - főzés közben - csíkokra vágtam.A hagymát félbe, majd hosszanti szeletekre metéltem, a gyömbért finom gyufaszálra, a zöldfokhagyma fehér fejét és szárát pedig karikákra.
A wokban nagy lángon megforrósított olajba beledobtam a nyersfűszereket, majd 1-2 perc kevergetés után a karfiolt, a zöld levelek kivételével. A lehető legnagyobb lángon 2-3 percig pirítottam, időnként keverve-rázva rajta egyet.
Közben a tojásokat egy pohárban elhabartam némi sóval, és a karfiolra öntöttem. Fél percig békén hagytam, hogy részben megszilárduljon a tojás, majd időnként keverve rajta egyet-egyet, talán még egy percig sütöttem, amíg már sehol nem volt folyós.
Ekkor hozzámorzsoltam a rizst (ha eleve teljesen pergőre főtt, akkor nem kell morzsolni). Megöntöztem egy kis szójaszósszal és vörös sárkánnyal, majd kóstolva beállítottam a sósságát. Továbbra is a legnagyobb lángon még 2-3 percig kevergettem, amíg a rizs átforrósodott, majd hozzáadtam a zöld karfiollevelet és a finomra vágott fokhagymazöldet.
Ezzel még egyet kevertem rajta, majd egy percre békén hagytam, hogy egy cseppet lesüljön az alja.
S még mutatós is :)
VálaszTörlésKövetkező menüm :D