Analytics

2011. május 10., kedd

Pirított rizs karfiolos karfiollal

Pirított rizs: kínai konyha Móricka-módra. Nem baj: finom dolog. És mi a szösz az, hogy karfiolos karfiollal? Hát kérem szépen - ezzel arra próbáltam célozni, hogy a karfiolnak minden része ehető, mégis gyakran eldobunk belőle egy csomót. Sokszor én is - de ebben az ételben benne van a karfiol rózsáin kívül a torzsája, a levélszárai és a levélzöldje is. Ezen kívül tojással van gazdagítva, és így már komoly egytálétel lesz belőle - de persze aki akarja, köretnek is eheti valami luxusebédhez.

Hozzávalók

  • pár karfiolrózsa, valamint a karfiol szebb levelei és torzsája
  • 3 pohár főtt rizs (maradék, vagy direkt ehhez főzve, és langyosra hűlni hagyva)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 szál zöldfokhagyma
  • kb. 3 centis darab friss gyömbér
  • 2 tojás
  • 3 evőkanál olaj
  • 1-2 evőkanál sötét szójaszósz
  • 1 mokkáskanál vörös sárkány (vagy valami csiliszósz ízlés szerinti mennyiségben)

Elkészítés

A karfiol rózsáit szeletekre vágtam, hogy egy részük ágas-bogas fácska formájában csinosan egyben maradjon. A torzsa keményebb részeit meghámoztam, a többit a vastagabb levélnyelekkel együtt vékony szeletekre vágtam. A belső, zsenge leveleket és a nagyobb levelek zöldjének a szép részeit félretettem, és később - főzés közben - csíkokra vágtam.
A hagymát félbe, majd hosszanti szeletekre metéltem, a gyömbért finom gyufaszálra, a zöldfokhagyma fehér fejét és szárát pedig karikákra.
A wokban nagy lángon megforrósított olajba beledobtam a nyersfűszereket, majd 1-2 perc kevergetés után a karfiolt, a zöld levelek kivételével. A lehető legnagyobb lángon 2-3 percig pirítottam, időnként keverve-rázva rajta egyet.
Közben a tojásokat egy pohárban elhabartam némi sóval, és a karfiolra öntöttem. Fél percig békén hagytam, hogy részben megszilárduljon a tojás, majd időnként keverve rajta egyet-egyet, talán még egy percig sütöttem, amíg már sehol nem volt folyós.
Ekkor hozzámorzsoltam a rizst (ha eleve teljesen pergőre főtt, akkor nem kell morzsolni). Megöntöztem egy kis szójaszósszal és vörös sárkánnyal, majd kóstolva beállítottam a sósságát. Továbbra is a legnagyobb lángon még 2-3 percig kevergettem, amíg a rizs átforrósodott, majd hozzáadtam a zöld karfiollevelet és a finomra vágott fokhagymazöldet.
Ezzel még egyet kevertem rajta, majd egy percre békén hagytam, hogy egy cseppet lesüljön az alja.

1 megjegyzés: