Analytics

2010. május 23., vasárnap

Újkrumpli lepkeszeglevéllel

Mostanában még többnyire elrettentő árakon mérik az újkrumplit, de a sarki zöldségesnél a minap korrekt pénzért (kétszáz forint per kiló) láttunk apró parázskrumplit. Amúgy mindig csodálkozással tölt el, hogy miért adják - néha sokkal - olcsóbban az ilyet, mint a nagyobb szemű újburgonyát, amikor a pici sokkal finomabb. Azt hiszem, az oka honfitársainknak a krumplihéjjal szemben érzett, mélyen gyökerező averziója lehet. Én viszont szeretném meggyőzni azt, aki hallgat rám, hogy a krumplit többnyire nem kell meghámozni, és ez különösen igaz a zsenge újkrumplira. Az ilyen apró, fiatal krumpli ráadásul gyakorlatilag nem is burgonya, hanem "igazi" zöldségféle. Az év első parázskrumplijából lepkeszegleveles pirított krumpli lett. Ez a magyar petrezselymes krumpli indiai rokona (álú maithí a hindí neve, ami - csodák csodája - annyit tesz, hogy krumpli [és] lepkeszeg); a petrezselymest szintén szeretjük, meg még egy csomó variációt szoktam csinálni, úgyhogy lesz még bőven pirított krumplis recept idővel a blogon.
Ezt az ételt a lepkeszeglevél teszi igazán izgalmassá. A lepkeszeg vagy görögszéna a bükköny, a lucerna és a borsó rokona, amelynek magját is, levelét is használják ízesítésre, illetve levele - ha kellő mennyiségben áll rendelkezésre - önállóan, levélzöldségnek is fogyasztható. Van egy rendkívül kellemes, kesernyésen aromás íze (mind a magnak, mind a levélnek); gyakorlatilag minden gyári curryporban találsz lepkeszegmagot, és ez adja meg a keverék egyik fontos alapízét. A levélben ez az íz egy zöld felhanggal és egy intenzív, édes (mégpedig nem cukorszerűen, hanem édesítőszer-szerűen édes) dimenzióval egészül ki. Lekpeszegmagot egyre gyakrabban kapni hipermarketekben is; keleti fűszerboltokban mindig megtalálható, és gyógynövényboltok is gyakran tartják, de náluk sokszor iszonyú drága. A lepkeszeg nagyon könnyen csírázik, és 2-3 hét után szüretelhető a levele akár virágcserépben, akár a konyhakertben tartva. Ha lepkeszeg nélkül szeretnéd kipróbálni a receptemet, akkor egy nagy marék spenótot javasolok egy jó csomó petrezselyemmel kiegészítve - ez persze ízében egész más, de hangulatában hasonló étel lesz.


Hozzávalók

  • kb. 80 dkg parázskrumpli
  • 1 kis fej hagyma
  • 1 csapott evőkanál fekete mustármag (helyette: fehér mustármag)
  • 1/2 mokkáskanál római kömény
  • 1/2 mokkáskanál durvára tört szárított csilipaprika
  • 4 evőkanál olaj
  • 2 nagy marék lepkeszeglevél

Elkészítés

Az újkrumplit "dobban koptatós" technikával szoktam mosni: beleszórom egy lavórba, eresztek rá vizet, aztán kavargatom, egymáshoz dörzsölgetem, és egyéb módokon bántom, amíg lemállik a héjából annyi, amennyi le akar mállani. Utána a nagyobb szemeket kettévágom, a kisebbeket egyben hagyom. (Ha nagyobb újkrumplival - vagy akár ókrumplival - dolgozol, akkor kb. 2 centis darabokra vágd fel.)

Az olajat egy wokban felforrósítom, majd beleszórom a fűszereket, és pirítom, amíg a mustármag pattogni kezd. (Mint emlegetni szoktam, ez az indiai kaják legalapvetőbb fűszerezési technikája: a forró olaj kioldja a fűszerek legtöbb aromaanyagát, és soknak az ízét is pozitív irányba befolyásolja.) Ekkor hozzászórom a finom kockára vágott hagymát, majd kis lángon üvegesre pirítom.
Jöhet a hagymához a krumpli; felcsavarom nagyra a lángot, és időnként megkeverve pirítom tovább, amíg a krumpli szép színt kap (vagy, ha ez korábban történne, amíg nagyon meg nem sötétedik a hagyma). Ekkor hozzáadom a durvára összeszabdalt lepkeszeglevelet. Nagy lángon kavarom még egy fél percig, aztán nyakon öntöm némi vízzel (sacc két deci a fenti mennyiségekhez), megsózom, megkeverem. Ha felforrt a víz, lefedem, és időnként megkeverve főzöm 6-8 percig, amíg a krumpli vajpuha nem lesz, és a vizet teljesen vagy majdnem teljesen elfővi.
Ekkor leveszem a fedőt, és a lehető legnagyobb lángon kavargatom még egy kicsit, hogy majdnem száraz legyen, és a krumpli épp csak egy cseppet szétmálljon.
A végeredményt jó sok tejföllel tálaltam, és kenyeret ettünk hozzá. Sokaknak a krumplihoz kenyérevés gondolata is fura - de főleg ilyen zsenge, zöldségre és nem krumplira hasonlító újkrumpli esetében ezzel semmi gond nincsen. Aki pedig akarja, húshoz vagy húspótlóhoz köretként is eheti ezt a zöldségételt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése