Analytics

2010. május 29., szombat

Dél-indiai száraz krumplis káposzta

Káposztát viszonylag ritkán eszünk, mert E nem szereti. Viszont néha veszünk, mert olcsó - aztán gyakran sokáig ül a hűtőben, amíg kitalálok valamit, hogy hogyan lehetne elfogadhatóvá tenni. Ez a mostani verzió direkt dél-indiai fűszerezéssel készült, mert azt viszont E kifejezetten szeretni szokta. Én abszolút remeknek, kiválónak találtam a végeredményt; ő nem rajongott érte, de azért nem tiltakozott hangosan, amikor azt mondtam, hogy ilyet máskor is eszünk még. Következik tehát a pórias krumplis káposzta (hindíül álú góbhí; tamilul nem tudom) dél-indiai hangulatú, és szerintem fejedelmi kivitelezése.

Hozzávalók

  • egy picike fej káposzta (kb. fél kiló)
  • 2-3 szem krumpli (kb. fél kiló)
  • 4-5 dkg vaj (vegán opció: több olaj)
  • kb. 1/2 dl olaj
  • 1 csapott evőkanál fekete mustármag (helyette: fehér mustármag)
  • 1/2 mokkáskanál római kömény
  • 1/2 mokkáskanál durvára tört szárított csilipaprika
  • 1/2 mokkáskanál asafoetida (helyette: 2 gerezd fokhagyma)
  • 1 evőkanál karilevél (helyette: 1 mokkáskanál lepkeszegmag)
  • 1 evőkanál urad dál (lásd a szövegben)
  • 2-3 apró, erős friss csilipaprika (vagy ízlés szerint)
  • kb. diónyi darab friss gyömbér
  • 1 teáskanál só
  • 1 evőkanál kókusztejpor (helyette: ugyanannyi kókuszreszelék)
Tálaláshoz:
  • tejföl (vegán opció: biztos van valami kreatív megoldás.... bocs :) )
  • durvára vágott korianderlevél (helyette: petrezselyemlevél)

Elkészítés

Ezt az ételt újkáposztából főztem; minden bizonnyal ókáposztából sem lenne rosszabb, csak azt érdemes lehet egészen hajszálvékonyra szeletelni. Felbukkan pár egzotikus fűszer a listán - közülük az urad dál az, amit itt kell elmagyaráznom. A dál Indiában a hüvelyes termények sokaságának a neve, s elsősorban a száraz, felezett hüvelyeseket jelenti. Az urad dál egy apró, fekete héjú és fehér belsejű babféleség, amelyet főzésre is és sült tészták alapanyagaként is használnak, de emellett - különösen a felezett, de hántolatlan formája - ízesítőként is előfordul. Keleti fűszerboltokban és időnként hipermarketekben is kapható urad dal, urid dal, esetleg black lentil  vagy black bean néven (de az utóbbi két név más hüvelyesekre is használatos). Ha történetesen épp nincs ilyened otthon, nyugodtan elhagyhatod. Vagy lehet kreatív módokon helyettesíteni - például lehetne helyette egy mokkáskanál lepkeszegmagot használni (persze ha a karilevél helyett is, meg az urad dál helyett is lepkeszegmagot használsz, akkor már eléggé eltávolodunk az eredeti recepttől), és ezt kiegészíteni pár zöldborsóhüvellyel (amit a főzés végén kiveszel), vagy ennek hiányában egy kanál mirelit zöldborsóval, és a főzés vége felé egy fél evőkanál sárgaborsóliszttel.
A káposztát félbevágva, torzsáját eltávolítva középfinom csíkokra vágom; a krumplit (amit szokás szerint nem hámozok, csak a ronda héjrészeket tisztítom le róla) 2 centis kockákra darabolom. Közben a vajat és az olajat felteszem forrósodni, és kis lángon megpirítom benne a mustármagot, a római köményt és a tört csilit. Ha a mustármag pattogni kezd, hozzáadom az urad dált, az asafoetidát és a karilevelet, majd pár keverés után a finomra aprított nyers csilit és gyömbért. A lángot felveszem nagyra, megint keverek rajta néhányat, majd beleszórom a krumplit, és kavargatva pirítom, amíg egy kis színt kapnak a kockák élei. Ekkor beleteszem a káposztát is, megsózom, és időnként megkeverem, amíg a káposzta összeesik.
Innentől lefedem, a lángot kicsire veszem, és pár percenként megkeverve főzöm, amíg a káposzta is, a krumpli is teljesen meg nem puhul (kb. 15 perc). Ha ezalatt túl kevés levet eresztene a káposzta, és nagyon száraz, oda akar égni, akkor lehet kevéske vizet adni alá. Amikor már minden puha, leveszem a fedőt, hozzáadom a kókusztejport, és a lehető legnagyobb lángon kevergetem még pár percig, amíg minden esetleges levét elfővi.
Teföllel meglocsolva, és (magamnak) korianderlevéllel vagy (E-nek) petrezselyemzölddel meghintve tálalom. Kenyérrel vagy rizzsel komplett ebéd vagy vacsora, de aki akarja, azért ehet hozzá húst is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése