Hozzávalók
- 1 citrom
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 1 kis csomó kakukkfű
- 1 kis csomó petrezselyem
- só
- kb. 5 dkg vaj
- kb. 1/2 dl olaj (lehetőleg jó olivaolaj)
- kb. 3 dl tejföl
- 1 csomag (1/2 kg) tészta
- reszelt sajt ízlés szerint
Elkészítés
A tésztát felteszem főzni. Közben a vajat és az olajat lassú tűzön felmelegítem. (Ha mindezt egy jó nagy wokban vagy lábasban teszem, akkor a végén mindjárt itt lehet a szószt összekeverni a tésztával.) A finomra vágott vagy fokhagymanyomón átnyomott fokhagymát kb. 1 percig pirítom benne (kis lángon), majd hozzáadom a kakukkfüvet és a citrom lereszelt héját. Párat keverek rajta, aztán beleöntöm a tejfölt, nagyobbra veszem a lángot, megsózom, és addig melegítem, amíg épp csak egy-két buborék megjelenik, és forrni készül. Ekkor elzárom, és hozzákeverem a citrom kinyomott levét. Végül megszórom durvára vágott petrezselyemzölddel.A kifőtt tésztát beleforgatom a szószba (vagy tányérra szedem, és kanalazok rá szószt). A tányéron meghintem reszelt sajttal. Az eredeti recept ezután még az egészet sütőben összesütötte - ez is jó, de én nem szoktam bajlódni vele. A maradék viszont kifejezetten kínálkozott, hogy sütőben melegítsem meg: megkentem még egy kis tejföllel, aztán szórtam rá sajtot, és megforrósítottam.
A sajt ideális esetben persze parmezán kéne, hogy legyen - nálunk ilyen ritkán kerül az asztalra; trappistával is nagyon jó volt a tészta.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése