Hozzávalók
- 1 kis fej karfiol
- 1 pohár rizs
- 1 pohár szójagranulátum
- 2 kis fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 5 evőkanál olaj
- 1 teáskanál füstölt pirospaprika
- 1 teáskanál csípős pirospaprika
- késhegynyi római kömény
- 1 mokkáskanál só
- 3 dl tejföl
- 1 tojás
- 1 mokkáskanál só
- 10 dkg reszelt sajt
- reszelt szerecsendió
Elkészítés
A rózsáira szedett karfiolt egy nagy fazék forró, sós vízben félpuhára főztem (forró vízbe dobva, a víz újraforrásától kb. 3 perc).Ugyanebben a bő vízben a rizst is félig megfőztem (8-10 perc), majd leszűrtem, a főzővizet kiöntve.
Időközben a hagymát és a fokhagymát olajon üvegesre pirítottam. Hozzáadtam a paprikákat, a római köményt és a száraz szójagranulátumot, párat kevertem rajta a forró olajban, majd megsóztam és felöntöttem annyi vízzel, amennyit a szója fel akart venni, hogy végül nem túl száraz, de nem is folyós állagú keveréket kapjak. 2-3 percig - amíg a szója teljesen megszívta magát - kavargatva főztem.
A karfiolt, a szójás húspótló keveréket és a rizst margarinnal kikent jénai tálba rétegeztem. (Fene emlékszik már, hogy mi is volt a rétegrend - ahogy tetszik; a lényeg, hogy legfelül karfiol legyen, és nem kell túlbonyolítani, sok vékony réteggel vacakolni.)
A tejfölt kikevertem a tojással és egy kis sóval, és ezzel szép egyenletesen meglocsoltam az egészet. Végül reszelt sajtot hintettem a tetejére, és egy kis szerecsendiót reszeltem rá. Sütőben 200 fokon sütöttem kb. 40 percig.
Kivettem, megettük.
megcsináltam, jó lett, én kölessel pótoltam a rizst. férjemnek is ízlett bár ő nem vega. bár próbál :)
VálaszTörlés