A múltkori toszkán lencselevessel ellentétben ez tényleg egy toscanai recept, vagy legalábbis abból indul ki az én adaptációm. Az eredetihez általában kolbászhúst is tesznek. A különlegesség benne a leveles kel - más néven fodros kel -, ami nálunk kiment a divatból. Nekem tavaly volt a kertemben, és most (március legelején főztem ezt) használtam el az utolját: szépen áttelelt, bírta a fagyokat. Meg kell vallani, hogy nem vagyok elragadtatva tőle: íze nem sok van, viszont rágósabb, vékonyabb a rendes kelkáposztánál. Szóval különlegességnek jó, meg nagyon szép, izgalmas növény - de idén kevesebbet fogok belőle ültetni, és ha legközelebb ilyen levest főzök, azt kelkáposztából fogom csinálni.Hozzávalók
- 1 nagy fej hagyma
- 1 kis sárgarépa
- 1 szál halványítózeller
- 3-4 evőkanál olaj
- 3-4 babérlevél
- 1 teáskanál füstölt paprika
- 3 nagyobb szem krumpli (sacc fél kiló)
- víz (sacc 3 liter)
- 1 mokkáskanál bors
- 1 teáskanál szárított kakukkfű
- 2 teáskanál só
- egy jó csomó leveles kel (sacc fél kiló) - vagy helyette kelkáposzta, leginkább a külső, sötét levelei
- kb. 15 dkg fehérbab előre megfőzve
- kb. 1,5 deci tejföl
- 1 enyhén púpos evőkanál liszt
- 2-3 gerezd fokhagyma
- tálaláshoz reszelt sajt és még egy kis tejföl
Elkészítés
A finom kockákra vágott hagymát, répát és zellert 3-4 percig pirítottam kis-közepes lángon az olajban, a babérlevéllel együtt.Ezután a lángot nagyra vettem, hozzáadtam a 2-3 centis kockákra vágott krumplit, és még 2-3 percig folytattam a pirítást. Ekkorra a krumpli itt-ott kapott egy kis színt, amellett kezdett odakapni. Ekkor megszórtam füstölt paprikával, majd még fél perc kevergetés után felöntöttem bő vízzel. Időnként megkeverve, a lábos alját fakanállal felkapargatva felforraltam. Sóztam, borsoztam, kakukkfűvel ízesítettem, és hagytam lefedve rotyogni, amíg a krumpli majdnem megpuhult (forrástól 5-6 perc). Ekkor hozzáadtam a durva szalagokra metélt leveles kelt és az előre megfőzött babot (amit egyébként a fagyasztóból vettem elő, még régebben tettem el). A lisztet elhabartam némi vízben, majd simára kevertem a tejföllel, és az egészet önthetőre hígítottam. Ezzel beeresztettem a levest, beletettem a frissen zúzott fokhagymát is, majd hagytam még egyszer felforrni és egy-két percet rotyogni. Tálaláskor még egy kis tejfölt adtam hozzá, és megszórtam olcsó reszelt sajttal (de ezek a fotóról lemaradtak).



Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése