Hozzávalók
A tésztához- 20 deka finomliszt
- 10 deka rétesliszt
- kb. 2 dl langyos víz
- kb. 2 dkg élesztő
- 2-3 evőkanál olaj (olcsó oliva)
- 1 teáskanál só
- 1 kisebb fej hagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál olaj (olcsó vagy jó oliva)
- 3-4 érett paradicsom
- 2-3 babérlevél
- 1 teáskanál szárított oregano
- 1 csipet csípős pirospaprika
- 1 csipet őrölt fahéj
- 1 mokkáskanál só
- néhány szál friss bazsalikom
- 10-15 deka durvára reszelt sajt (én füstölt sajt és valami trappistoid gagyi keverékét szeretem használni)
- és még amihez kedved van
Elkészítés
A tésztához valókat összekeverem, és jó alaposan kidolgozom - én a kenyérsütő gép dagasztó-kelesztő programját használom, de persze kézzel is csinálhatja, akinek úgy tartja kedve. Nagyon lágy, már-már folyós tészta a cél, de úgy ki kell dagasztani, hogy csak egy kicsit legyen ragadós. Ha ránézel, és a szemedhez ragad, akkor még nem jó. Kb. 1 órát kelesztem.Közben elkészítem a paradicsomszószt. Ehhez a hagymát és a fokhagymát finom kockákra vágom, és a hagymát a babérlevéllel az olajon pirítani kezdem. A paradicsomnak valamennyire lehúzom a héját, de ekkora mennyiség kedvéért nem vacakolok blansírozással. A kemény, zöld csumákat szintén kivágom. Ha kezd üvegesedni a hagyma, hozzáadom a fokhagymát, majd 2-3 perc után a megtisztított, felszeletelt paradicsomot és a fűszereket a bazsalikom kivételével. Nagy lángon, kevergetve pirítom, amíg a paradicsom teljesen szét nem fő. Ekkor hozzákeverem a finomra vágott bazsalikomot is, és eloltom a lángot.
A megkelt tésztát rétesliszttel jó alaposan beporozott pultra kikapirgálom.
Továbbra is bőségesen lisztezve kézzel és sodrófával nagyjából tepsinyi, kb. 1 centi vastag, téglalaphoz közelítő formára nyújtom - anélkül, hogy nagyon megerőszakolnám közben a tészta szerkezetét. A paradicsomszószt egyenletesen szétkenem rajta. Ekkor a sütőt is bekapcsolom, és előmelegítem 250 fokra (pontosabban a spéci pizzasütő programra, amiről nem tudom, és valószínűleg soha nem fogom tudni, hogy pontosan mit takar; valószínűleg parasztvakítás, de a lényege az, hogy piszok forróra felfűt, valószínűleg 250 fok fölé valamivel, főleg a felső - grillező - fűtést használva. Utána pittyegni kezd veszettül, és be kell állítanom, hogy hány percig süssön - ezalatt fokozatosan engedi lejjebb a hőmérsékletet, mintha egy feltüzelt, majd kisöpört kemence lenne.).
A paradicsomot megszórom a reszelt sajttal, a tetejére pedig még pakolok valami feltétet - jelen esetben zsenge cukkinikarikákat. (Amúgy általában a feltét tetejére szoktam tenni a sajtot, de most gondoltam, variálok egy kicsit. Ízlés dolga: a megpirult sajt is nagyon finom, a feltét alatt meg inkább csak megolvad; viszont bizonyos feltétek meg inkább pirítva jobbak, nem a sajt alatt párolva.)
Hagyom utókelni, amíg a sütő felforrósodik; utána durr bele, viszonylag magas polcra, hadd pörkölődjön a teteje. 10 perc, és kész a friss pizza.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése