Analytics

2010. szeptember 17., péntek

Kuszkuszos saláta

A kuszkusz finom és praktikus dolog; remélem, egyre ismertebb és elterjedtebb lesz nálunk is. Pillanatok alatt készíthető belőle meleg köret, de még jobb hideg salátának megcsinálni - egy ilyen tartalmas saláta, ami a gabonát is tartalmazza, önmagában komplett ebéd vagy vacsora. A kész kuszkusz kihűlését nem számítva pillanatok alatt össze lehet dobni, és az eredmény finom, gusztusos és laktató. Ez a mostani saláta ünnepi alkalomra készült, úgyhogy a tetejére metélőfokhagyma virágát és vadárvácskát szórtam a látvány kedvéért - ezeket meg lehet enni.

Hozzávalók

  • 1 pohár kuszkusz
  • szűk 2 pohár víz
  • 1 mokkáskanál só
  • 1 marék koktélparadicsom, kettőbe vagy négybe vágva
  • 1 marék kockázott uborka
  • 1 marék rucola durvára vágva
  • 10 dkg füstölt sajt kis kockákra vágva
  • 1 kis fej lilahagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • pár szem olajbogyó
  • 1 mokkáskanál római kömény
  • 1 ágacska menta
  • pár szál petrezselyem
  • 3-4 evőkanál olivaolaj
  • 1 evőkanál borecet

Elkészítés

A vizet felforralom; közben öntetet keverek az olajból, ecetből, és a finomra vágott fokhagymából és zöldfűszerekből. A római köményt egy kis edénykében szárazon megpirítom (fél-egy perc), majd mozsárban megtöröm, és azt is az öntethez keverem. A felforrt vízbe beleöntöm a kuszkuszt, megkeverem, és ha újra felforrt, elzárom, lefedem, és hagyom pihenni. Kb. 5 perc után leveszem a fedőt, és fellazítom a megfőtt kuszkuszt, majd félreteszem hűlni.
Ezalatt megtisztítom és felvagdosom a zöldségeket és a saláta egyéb hozzávalóit, majd az öntethez keverem őket. Ha a kuszkusz kézmelegre hűlt, azt is beleforgatom a salátába, és máris tálalható - esetleg a tetejét meg lehet szórni némi ehető virággal, zöldfűszerrel, reszelt sajttal vagy pirított magvakkal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése