Analytics

2010. szeptember 4., szombat

Klasszikus pesto

Talán úgy öt évvel ezelőtt még azt sem tudtam, mi fán terem az a pesto - és azt hiszem, országunkban még mindig sokan így vannak ezzel. Márpedig pestót nem enni már-már bűn, de legalábbis vétkes hanyagság. Fűszeresen zamatos friss bazsalikom, aromás olivaolaj, dúsan erdőízű fenyőmag, karakán, érett grana sajt - nem olcsó hozzávalók (szörnyülködve láttam, hogy a fenyőmag súlyra kétszer annyiba kerül, mint a kesudió), de nem kell belőlük sok ahhoz, hogy fantasztikus tésztaételt (vagy valami mást) tegyünk az asztalra.

Hozzávalók

  • 2 nagy csokor bazsalikom
  • kb. 2 dkg fenyőmag
  • 2-3 dkg mandula vagy dió vagy kesudió
  • 1-2 dl olivaolaj (lehetőleg extraszűz)
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 3-4 dkg reszelt grana típusú sajt (grana padano, parmigiano reggiano, pecorino romano)
  • 1-2 evőkanál tejföl

Elkészítés

A bazsalikomot megmosom és megtisztogatom: a keményebb szárak nem kellenek, a levelek és a zsenge szárrészek jöhetnek. Ha már virágos a bazsalikom, jöhet a virága is, de a virágban levő szárrész nem, mert az túl kemény.
A megtisztított bazsalikomot durván összevágom, és egy tálba rakom. A fenyőmagot és a mandulát egy kicsit megpirítom - vastag aljú serpenyőben kb. 2 perc, amíg illatozni kezd. Ez a pirításos lépés amúgy elhagyható - kicsit más lesz a végeredmény íze. Ha eleve pirított diófélét használsz, akkor pedig ne pirítsd meg még egyszer.
Végül az összes hozzávalót - a fokhagymát durva darabokra vágva - a bazsalikom mellé rakom, és botmixerrel simára pépesítem. Olajat és tejfölt annyit rakok hozzá, hogy a mixer el tudjon bánni vele, ne legyen túl száraz a massza. (Az alábbi kép egy máskor készült pestót ábrázol, amiben mandula helyett kesu és napraforgómag volt a fenyőmandula mellett.)
Ha tésztához használom a pestót, akkor hozzá szoktam keverni egy kicsit a tészta főzővizéből, és tejföllel is szaporítom.
Tésztaszószon kívül szendvicsek ízesítésére is tökéletes önmagában vagy majonézzel keverve, jó adag tejföllel higítva pedig nyers zöldségekhez vagy ropogós falatokhoz (vagy akár csak natúr, frissen sült kenyér mellé) fantasztikus dip lesz belőle.
Érdemes egyszerre több pestót csinálni, mint amennyi hirtelenjében el fog fogyni. A maradékot jégkockatartóba szoktam kanalazni, megfagyasztani, aztán átrakni egy dobozba - és télen elő-elővenni egy kis nyáríz kedvéért. Fagyasztás nélkül is 2-3 napig lazán eltartható hűtőszekrényben, csak előfordulhat, hogy a teteje, ahol levegővel érintkezik, megfeketedik. Ha üvegbe rakod, és a tetejére még egy réteg olajat töltesz, akkor állítólag 1-2 hétig is elvan hűtőben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése