Analytics

2010. december 1., szerda

Törökös lencsekrémleves

Kırmızı Mercimek Çorbası - vörös lencseleves. A pötty nélküli i-betűket olyasféleképpen kell kiejteni, mint az orosz jerüt, vagyis baromira nem ü-nek, de nem is i-nek, hanem valahol az i meg az u között. De maradjunk a konyhológiánál - igazából nem is tudok törökül. Egyszerű, gyors, tápláló és nagyon finom leves ez. A vörös lencse nálunk még kuriózumnak számít, de egyre több helyen kapható, és nagyon érdemes használni. Igazából csak a belseje vörös: amit a boltban veszünk, az már meg van hántolva - részben ez is az oka annak, hogy főzéskor teljesen szétmállik, ellentétben a "rendes" lencsével, amelyen rajta van a héja. Sajnos a gyönyörű piros színét is elveszti főzés közben - de nem baj, mert cserébe szép sárga lesz.

Hozzávalók

  • 1 pohár vörös lencse
  • 2 fej hagyma
  • 3 evőkanál olaj
  • 2 dkg vaj (vagy több olaj, a vegán opcióban)
  • 1 mokkáskanál pirospaprika
  • 1 evőkanál sűrített paradicsompüré
  • bors
Tálaláshoz
  • tejföl (vegán opcióban sajna elmarad)
  • lime vagy citrom
  • petrezselyem

Elkészítés

A vörös lencsét megmosom (áztatni nem kell), aztán kb. tripla mennyiségű vízben felteszem főni.
Felforrás után a habjának a nagy részét leszedem, majd lefedem, és kis lángon főzöm 20-25 percig, amíg szétesik. Időközben vajas olajon megpirítom a szeletekre vágott hagymát. A klasszikus török receptben szeletelt sárgarépát is pirítanánk a hagymával együtt (vagy legalábbis valamilyen formában belefőznénk a levesbe) - ez most nálam elmaradt, de mindenképpen ki fogom próbálni, mert úgy hangzik, mint ami tökéletesen passzol a leveshez.
Amikor a hagyma már sárgulni kezd, hozzáadom a pirospaprikát, keverek rajta egyet, majd beleadom a paradicsompürét, és közepes lángon még 2-3 percig kevergetem, amíg a paradicsom elválik az olajtól és egy kicsit sül. Ekkor a szétfőtt lencséhez hozzáadom a paradicsomos ízesítőt, valamint sózom és borsozom.
Az egész miskulanciát botmixerrel pépesítem (de ezt ki is hagyhatja, aki a darabosabb levest szereti), majd további vízzel ízlés szerint hígítva és a sósságát beállítva még egyszer felforralom.
Tálaláskor egy kis tejfölt és citromlevet keverek bele, és megszórom durvára vágott petrezselyemzölddel.

2 megjegyzés:

  1. Hülyeség! A pontatlan i nem jery, hanem sva. Legalább ennyit illene tudni, ha nyelvészetileg akar okoskodni vki...
    Másrészt a képekhez be kéne állítani a fehéregyensúlyt, mert így baromira hamisak a színek.

    VálaszTörlés
  2. Aki meg nyelvészetileg akar trollkodni, annak semmit sem kell tudnia, világos a képlet.

    VálaszTörlés