Hozzávalók
- 1 pohár vörös lencse
- 2 fej hagyma
- 3 evőkanál olaj
- 2 dkg vaj (vagy több olaj, a vegán opcióban)
- 1 mokkáskanál pirospaprika
- 1 evőkanál sűrített paradicsompüré
- só
- bors
- tejföl (vegán opcióban sajna elmarad)
- lime vagy citrom
- petrezselyem
Elkészítés
A vörös lencsét megmosom (áztatni nem kell), aztán kb. tripla mennyiségű vízben felteszem főni.Felforrás után a habjának a nagy részét leszedem, majd lefedem, és kis lángon főzöm 20-25 percig, amíg szétesik. Időközben vajas olajon megpirítom a szeletekre vágott hagymát. A klasszikus török receptben szeletelt sárgarépát is pirítanánk a hagymával együtt (vagy legalábbis valamilyen formában belefőznénk a levesbe) - ez most nálam elmaradt, de mindenképpen ki fogom próbálni, mert úgy hangzik, mint ami tökéletesen passzol a leveshez.
Amikor a hagyma már sárgulni kezd, hozzáadom a pirospaprikát, keverek rajta egyet, majd beleadom a paradicsompürét, és közepes lángon még 2-3 percig kevergetem, amíg a paradicsom elválik az olajtól és egy kicsit sül. Ekkor a szétfőtt lencséhez hozzáadom a paradicsomos ízesítőt, valamint sózom és borsozom.
Az egész miskulanciát botmixerrel pépesítem (de ezt ki is hagyhatja, aki a darabosabb levest szereti), majd további vízzel ízlés szerint hígítva és a sósságát beállítva még egyszer felforralom.
Tálaláskor egy kis tejfölt és citromlevet keverek bele, és megszórom durvára vágott petrezselyemzölddel.
Hülyeség! A pontatlan i nem jery, hanem sva. Legalább ennyit illene tudni, ha nyelvészetileg akar okoskodni vki...
VálaszTörlésMásrészt a képekhez be kéne állítani a fehéregyensúlyt, mert így baromira hamisak a színek.
Aki meg nyelvészetileg akar trollkodni, annak semmit sem kell tudnia, világos a képlet.
VálaszTörlés