Hozzávalók
- 1/2 kg apró barna csiperke
- 3 gerezd fokhagyma
- 3 mogyoróhagyma
- kb. 5 dkg vaj
- kb. 3 dl vörösbor
- kb. 3 dl víz
- 1 csapott evőkanál zöldségszárítmány
- 1 mokkáskanál szójaszósz
- 1 csipet só
- 1 csipet nátrium-glutamát
- 1 csipet frissen őrölt bors
- 1 csipet egész köménymag
Elkészítés
A gombát megmostam, és a tönkök alját levagdostam - de egyébként egészben hagytam minden gombafejet. A fokhagymagerezdeket és a mogyoróhagymát megtisztítva egészben hagytam.Ezután az összes felsorolt hozzávalót belezúdítottam egy fazékba, feltettem főni, felforrás után levéve a lángot egészen kicsire, és lefedve az edényt.
És főztem.
Aztán tovább főztem.
Meg még tovább főztem.
Összesen 9 órán át főztem.
Igen, 9 órán át.
Ezt mondta az eredeti recept.
Igaza volt: érdemes volt.
Az utolsó kb. 2 órában fedő nélkül főztem.
Az utolsó 10 perc előtt még egy kicsit megsóztam, belekóstolva a levébe.
Amennyi lében eredetileg feltettem, azt éppen nem főtte el (de a 3 deci víz fent a listában csak sacc - szemre raktam bele a vizet). Ha nagyon elfőtte volna, akkor vízzel pótoltam volna; ha túl híg maradt volna, akkor pedig hamarabb levettem volna a fedőt, vagy nagyobbra csavartam volna a lángot.
A lényeg, hogy a végére viszonylag kevés, de azért folyékony állagú leve maradjon.
A hagyma és a fokhagyma ekkorra teljesen szétfőtt, csak valami mennyeien finom, sötétbarna szósz maradt a szintén sötétbarnára főtt gombán.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése