Hozzávalók
- 1 kis "kanadai" sütőtök (vagy 60-70 deka bármilyen sütőtök)
- 2 kisebb fej hagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 1/2 kiló vöröslencse
- 4-5 evőkanál olaj
- 1 nagyobb darabka fahéj
- 1 púpos teáskanál római kömény
- 1 teáskanál durvára tört száraz piros csilipaprika
- 4-5 hüvely kardamom
- 1 teáskanál őrölt koriander
- 1 teáskanál kurkuma
- 2 púpos teáskanál só
Elkészítés
Az olajat felforrósítottam egy nagy, vastag aljú lábosban, és lassú tűzön pirítani kezdtem benne a fahéjat, a római köményt és a csilit. A kardamomot meghámoztam, és a magjait mozsárban porrá törtem, majd 1-2 perc után ezt is a piruló fűszerekhez adtam. További talán fél perc után a felszeletelt hagymát és fokhagymát is az olajba dobtam, és 3-4 percen át, időnként megkeverve pirítottam.Közben az előre meghámozott és kimagozott sütőtököt hosszában négybe, majd keresztbe kb. fél centi vastag szeletekre vágtam. Végül a lábasba raktam a tököt is, és hozzáadtam az őrölt fűszereket. A lángot nagyra felvéve talán 4-5 percig, sűrűn kevergetve pirítottam.
Időközben a lencsét átöblítettem, majd ezt is hozzáadtam az ételhez, és felöntöttem kb. 2 liter vízzel. Felforrástól számítva kb. 20 percet főztem, majd megsóztam, és eloltottam alatta a lángot. Ekkorra a lencse szétfőtt, de még nem teljesen homogén péppé.
A vacsoraidő viszont még nem érkezett el, és a forró dál láng nélkül is tovább főtt, puhult. Így lett szinte teljesen homogén állagú tálalásig.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése