Hozzávalók
A tésztához- 1/2 kg száraztészta (én ilyesmihez a capellini nevű, spagettinél vékonyabb száltésztát szeretem használni, de bármi egyéb is megteszi, meg persze lehet drága keleti tésztát is venni)
- 1 púpos teáskanál só
- 1 mokkáskanál borecet
- 3 evőkanál olaj
- 1 fej hagyma
- 1 szép szál zöldhagyma (pontosabban én két kicsírázott vöröshagyma zöldjét használtam)
- 3 centis darab friss gyömbér
- 1 teáskanál durvára vagdalt nyers, piros csilipaprika
- 3 gerezd fokhagyma
- 10 dkg tofu
- 1 szál sárgarépa
- 1 kaliforniai paprika negyede
- maréknyi mirelit zöldborsó
- maréknyi durvára vágott kínai kel (a leveles részéből)
- maréknyi mángoldszár (ősszel lefagyasztottam egy csomó mángoldot; a szárát külön, feldarabolva fagyasztottam le, kellemes zöldség ez is önmagában) - helyette pl. pár szál spárga, vagy a kínai kel ropogós, vastag szárrésze, vagy bármi, ami épp akad otthon
- maréknyi tisztított, fagyasztott garnéla
- 3-4 evőkanál olaj
- 1 mokkáskanál vörös sárkány szósz - helyette 1-2 evőkanál gyári csiliszósz, lehetőleg valami keleti jellegű, fokhagymás megoldás, de végső esetben egy evőkanál Erős Pista is megteszi
- 1 evőkanál mogyoróvaj
- 1 evőkanál szójaszósz
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál szárított gyömbér
- 1 csapott mokkáskanál szárított lestyán
- késhegynyi nátrium-glutamát
- 2-3 dl víz
- 3-4 evőkanál citromlé
Elkészítés
A hozzávalók előkészítésével kezdtem, hogy ne a gyors sütés-főzés közepette kelljen ezzel tölteni az időt. Felraktam a tésztának egy nagy fazék főzővizet sóval és borecettel. Zöldségdarabolás közben időnként ránéztem, és amikor felforrt, beleraktam a tésztát, amikor pedig megfőtt, leszűrtem, és elkevertem olajjal, hogy ne ragadjon nagyon össze.A hagymát félbe, majd hosszában szeletekre vágtam. Hozzávágtam a zöldhagyma fehér részét, a zöldjét pedig finomra vagdosva félretettem. A gyömbért, a fokhagymát és a csilipaprikát finomra összeaprítottam. A tofut 3-4 mm széles, kb. 2 centi hosszú hasábocskákra vágtam. A sárgarépát hosszában félbe, a feleket vékony (3-4 mm) csíkokra, majd ezeket 2-3 centi hosszú lapocskákra daraboltam. A vastag húsú, piros kaliforniai paprikából keresztben vékony (1-2 mm) karikákat vágtam, majd ezeket lefektetve felvágtam kisebb darabokra. A kínai kelt durva szalagokra vágtam, a többi hozzávalóm pedig már eleve megfelelő szerkezetű volt.
Teflonos wokban a lehető legnagyobb lángon olajat forrósítottam, és amikor már teljesen tüzesre hevült, beledobtam a hagymát. Gyors keverés, majd fél perc után hozzáadtam a fokhagymát, gyömbért, csilit, valamint a tofudarabkákat. 2 perc kavargatva pirítás után ezek kapnak némi színt és megduzzadnak - ekkor beleadtam a felszeletelt répát, és még kb. 2 percig pirítottam az egyveleget.
Ezután belezúdítottam a mirelit zöldségeket és a garnélát - innentől már inkább csak főzésnek nevezhető a művelet, nem pirításnak. Hagytam továbbra is nagy lángon, sűrűn kevergetve, és szépen beleadagoltam a hátralevő szószokat, fűszereket, ízesítőket a citromlé kivételével.
Amikor a fagyasztott cuccok kiolvadtak, és kezdett ismét pirításra emlékeztetni a folyamat, felöntöttem annyi vízzel, hogy legyen valami látható leve, és - továbbra is nagy lángon kavargatva - hagytam még egyszer felforrni.
Végül a láng eloltása után meglocsoltam citromlével, és tányérra szedés után megszórtam a zöldhagyma aprított zöldjével.
Szöveg.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése