Hozzávalók
- 1 csomag (40 dkg) gyári leveles tészta (persze készíthetsz sajátot is, ha olyan beállítottságú vagy)
- jó 10 dkg gomba (1/2 kg gomba szára, meg pár törött kalap)
- 2 evőkanál olaj
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál őrölt erőspaprika
- 1 teáskanál édes pirospaprika
- jó csipetnyi szárított kakukkfű
- jó csipetnyi szárított, őrölt rozmaring
- jó csipetnyi feketebors
- 1 mokkáskanál só
- 2 evőkanál sűrített (de nem a legsűrűbb fajta) paradicsompüré
- 2 evőkanál tejföl
- 1-2 dkg reszelt füstölt sajt
Elkészítés
A töltelék elkészítéséhez olajat forrósítottam egy serpenyőben, és megfuttattam rajta a finomra vágott vöröshagymát. Amikor üvegesedni kezdett, hozzáadtam a szintén finomra vágott fokhagymát, majd fél perc múlva a csípős és édes paprikát, és rögtön utána a finomra szeletelt, majd durván összekaszabolt gombát. Elkevertem, hozzáadtam a többi fűszert (a sót is), és kevergetve pirítottam kb. 5 percig, amíg elfőtte a levét, amit a sótól eresztett a gomba. (Ha egész gombát használsz, nem nagyrészt tönköket, akkor több levet ereszt - nagyobb láng, folyamatosabb keverés kellhet, hogy elpárologjon.)Ekkor hozzáadtam a paradicsompürét, még 1-2 percig kevergetve főztem, majd beletettem a tejfölt és a reszelt sajtot is, majd további 1-2 perc kevergetés után (amíg a sajt teljesen felolvadt, és nyúlós szálakat sem hagyott maga után) eloltottam a lángot, és a tölteléket félretettem hűlni.
A mirelit leveles tésztát kiengedés után lisztezett pulton vékony (kb. 3 mm) téglalappá nyújtottam (sacc 15x40 centi, de a méret nem számít; nekem a 40 dkg tésztám 3 lapban volt, abból lett három ekkora kinyújtott lap, és abból lett 18 táska - az itt leírt töltelékmennyiség pedig pont elég volt hozzá, és a 18 darab pont elfért jó zsúfoltan a tepsin). A hosszanti középvonalának az egyik oldalára szép sorban kanálnyi töltelékeket helyeztem el, majd csap alá mártogatott ujjal benedvesítettem körbe az egész téglalap szélét, és az egyes töltelékek közötti választóvonalat is.
A tésztalap másik felét ráhajtottam a töltelékes felére, lenyomkodtam a választóvonalakat és körbe a szegélyt, majd pizzavágó koronggal elvagdostam a választóvonalakon. A kapott táskák szegélyét körbe kicsipkéztem villával, hogy jól összetapadjon.
A kész táskákat megszurkáltam villával, és sütőfólián tepsibe rakodtam.
A sütőt 200 fokra előmelegítettem, és légkeveréssel sütöttem 15 percen át.
Szia!
VálaszTörlésKaptam egy díjat és tovább adom Neked.
Fogadd szeretettel.
http://ilkertje.blogspot.com/2011/01/dijat-kaptam.html
Üdv InLandir.