Hozzávalók
- 35-40 dkg gomba (én fél kiló gomba kalapjait használtam; a tönkökből meg pár törött kalapból gombás táska készült)
- 40-50 dkg mirelit zöldborsó
- 5-6 evőkanál olaj
- 3 kis fej vöröshagyma
- kb. 5 centis darab gyömbér
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 1 kicsi nyers, atomerős csilipaprika
- 1/2 mokkáskanál durvára tört, szárított piros csili
- 1/2 mokkáskanál édeskömény (helyette: ánizs)
- 1 rudacska fahéj
- 4-5 szem szegfűszeg
- 4-5 szem kardamom
- 1 teáskanál kurkuma
- 1 teáskanál őrölt koriander
- kb. 1 dl sűrített (nem legsűrűbb fajta) paradicsom
- 1 púpos teáskanál só
- kb. 1 dl tejföl
- 1 teáskanál garam maszálá
- tálaláshoz durvára vágott petrezselyemlevél egy kis hagymazöldjével
Elkészítés
Előkészítés gyanánt a gombakalapokat félbe, majd keresztben vastag (3-5 mm) szeletekre vágtam. A hagymát, gyömbért, fokhagymát és csilipaprikát finomra aprítottam.Teflonos wokban nagy lángon nagyon forróra melegítettem kb. 2 evőkanál olajat, és ebbe beleszórtam a gombát, és vele kb. egy evőkanálnyit a hagymás-gyömbéres keverékből. A lehető legnagyobb lángon, időnként megkeverve pirítottam kb. 3 percig, amíg a gomba levet eresztett. Ekkor az edényből áttöltöttem egy mélytányérba, és félretettem.
A wokot visszaraktam a tűzre, töltöttem bele még 3-4 evőkanál olajat, és ezen pirítani kezdtem a hagymás nyerskeveréket a fahéjjal, édesköménnyel és a száraz csilipaprikával. Amikor átforrósodott, a lángot kicsire vettem, és kb. 5 percig lassan pároltam. Közben a szegfűszeget és a kardamomot mozsárban megtörtem (a kardamom héját némi enyhe törés után szépen ki lehet venni és kidobni), és ezt is a piruló fűszerkeverékhez adtam. Végül hozzákevertem a kurkumát és a koriandert, majd a paradicsompürét. A paradicsommal együtt közepes lángon újabb 3-4 percig pirítottam, amíg a paradicsom színe besötétedett, és elvált az olajtól.
Ekkor felöntöttem kb. fél liter vízzel, megsóztam, és hozzáadtam a mirelit zöldborsót. Az egészet nagy lángon felforraltam, majd forráskor hozzátettem a félrerakott gombát a levével együtt, és még 3-4 percig rotyogtattam együtt. Végül hozzáadtam a tejfölt és a garam maszálát, és még egyet rottyantottam rajta.
Tálalás előtt megszórtam petrezselyem és zöldhagyma zöldjével.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése