Hozzávalók
- 1 pohár rizs (kb. 25 deka szárazon) megfőzve
- egy fej hagyma
- 3-4 evőkanál olaj
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 2-3 centis darab friss gyömbér
- egy kis nyers csilipaprika
- fél csomag (15 dkg) tofu
- fél-fél marék különféle zöldségekből (nálam most: brokkoli [főleg a torzsájából, egy kicsi a virágából], mángoldszár, kápia paprika, sárgarépa)
- 2-3 evőkanál "kínai" szójaszósz
- 1 teáskanál szezámolaj
- só
Elkészítés
A rizst szűk feltettem főni kétszeres mennyiségű vízben kevéske sóval és egy kis olajjal. (Maradék rizs is tökéletes persze. Néha olajon megpirítom egy kicsit a rizst, de sokszor nem bajlódom ezzel - mindenesetre úgy pergősebbre fő.)A hagymát félbe, majd hosszanti szeletekre vágtam. A fokhagymát, gyömbért és csilit apróra felvagdostam. A tofut szűk fél centi vastag pálcikákra vágtam, a zöldségeket pedig különböző formákra, amik épp adták magukat (a sárgarépát elég vékonyra, a puhább zöldségeket vastagabbra).
Egy wokba jó adag olajat löttyintettem és istenesen felforrósítottam. Beledobtam a hagymát és a lehető legnagyobb lángon, meg-megkeverve sütni kezdtem. Amikor megüvegesedett, hozzáadtam a tofut és a fokhagyma-csili-gyömbér kombinációt. Ahogy a tofu is sülni kezdett (vagyis barnulni és duzzadni), jöttek sorra 1-2 perces különbséggel a zöldségek keménységi sorrendben: répa, mángoldszár, brokkoliszár, brokkolirózsák, paprika.
Végül beöntöttem a wokba a megfőtt rizst, meglocsoltam egy kis szójaszósszal és még egy kis olajjal, és alaposan összeforgattam az egészet. Picit megsóztam - a szójaszósz sósságától függően előfordulhat, hogy erre nincs is szükség. A lángot eloltottam, és vittem máris az egészet az asztalra.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése