Hozzávalók
- egy nagyobb szál sárgarépa
- egy kisebb szál fehérrépa
- egy kisebb fej hagyma
- 3-4 evőkanál olaj
- 3-4 gerezd fokhagyma
- kb. 2 deci sűrítetlen paradicsompüré
- fél kiló apró fehérbab, előre megfőzve
- egy marék kellevél (sacc 10 deka; én leveles kelt használtam, de a kelkáposzta is legalább olyan jó lenne)
- 1 mokkáskanál feketebors
- kb. 5 dkg reszelt parmezán
- 1 evőkanál liszt
- kb. 2 deci tejföl
- só
Elkészítés
A finomra összevágott sárgarépát, fehérrépát és hagymát feltettem pirítani olajban. Amikor a hagyma már teljesen megüvegesedett, hozzáadtam a szintén finomra vágott fokhagymát, majd egy perc után felöntöttem paradicsompürével. Előbb nagy, majd egyre kisebb lángon, időnként keverve főztem-sütöttem, amíg a paradicsom besűrűsödött (kb. 5 perc). A vége felé hozzáadtam a kellevelek vastagabb, száras részeit is.Amikor a vastagja már megfonnyadt, hozzáadtam a vékonyabb kelleveleket is (szalagokra vágva), és egy kis vízzel felöntve közel puhára pároltam. Végül hozzáöntöttem a babot főzővizével együtt, meg még annyi vizet, hogy elég hosszú, de nem túl híg leve legyen.
Mindezt együtt felforraltam, közben megborsoztam és sóztam ízlés szerint. A lisztet elhabartam kevéske vízben, majd a tejfölben, és a felforrt főzelékbe ezt is belekevertem. Megízesítettem parmezánnal, majd egy-két végső rotyogás után levettem a tűzről - és megettük kenyérrel.
Megcsináltam (kelkáposztával), és nagyon jó lett! Látok az egyik képen babérlevelet, azt is tettem bele.
VálaszTörlésKöszi a receptet!