Analytics

2013. június 17., hétfő

Kukoricaleves

Ezt a levest valami maradék mellé főztem, ami nem lett volna elég ebédre - a kenyérrel fogyasztott villámlevessel kiegészítve viszont bőségesen elegendő lett. Ehhez hasonló kukoricalevest a nővérem főzött valamikor (legalábbis azt hiszem), én pedig a mi szájunk íze és a mi kamránk tartalma alapján megbolondítottam egy kicsit a receptet. A megbolondítás legizgalmasabb része a miszo volt, amiről úgy találtuk, hogy pompásan illik ehhez a csilis kukoricaleveshez. Igazi fúziós konyha.

Hozzávalók

  • kb. 20 deka mirelit kukorica
  • 1 evőkanál kukoricaliszt
  • 2 evőkanál olaj
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • kb. 3 deci tej
  • 1 evőkanál zöldségszárítmány
  • 1 mokkáskanál csilis só
  • késhegynyi őrölt római kömény
  • 4-5 deci víz
  • 1 púpos evőkanál miszo
  • 8-10 deka reszelt sajt

Elkészítés

A fazék alján egy kis olajon 1-2 percig pirítottam a kukoricalisztet, aztán beleszórtam a nagyon finomra összevágott fokhagymát. További fél perc után felöntöttem tejjel és hirtelen, gyors mozdulatokkal összehabartam. Hozzáadtam a fagyasztott kukoricát, a zöldségszárítmányt (helyette leveskocka is működhet), a csilis sót és a római köményt, felöntöttem vízzel, aztán időnként megkeverve felforraltam. Felforrás után belekevertem a reszelt sajtot és a miszót, majd eloltottam a lángot és tálaltam. Sajt történetesen valami olyan került bele, ami egyáltalán nem olvadt el (de legalább nem állt össze egy gumiszerű masszává sem) - az íze mindenesetre remek lett.


8 megjegyzés:

  1. Amennyire idegennek tűnik ez a leves számomra, olyan kontra-ambícióval fogom elkészíteni. Nagyon felcsigázott :)
    Még olyan receptet nem vittem el tőled, ami ne lett volna sikeres a konyhámon :D

    Köszi :)

    VálaszTörlés
  2. Akkor pláne kíváncsi vagyok, milyennek találod majd az eredményt. Nálunk ez is - mint nagyon sok más dolog - pillanatnyi szeszélyből született, de bejött.

    VálaszTörlés
  3. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  4. Nos, végre elkészült a leves. Családfő kivételével - aki húsimádó, így nem meglepő, hogy mellőzte - mindenkinek ízlett.

    Ráadásul vegetáriánus barátnőm is kóstolta, úgyhogy Erdély eme kis városában már két kukoricaleves rajongó is van :))

    (eszkimoo)

    VálaszTörlés
  5. :)) Örülök, hogy még visszatértek, ha már én hanyagolom is a blogot

    VálaszTörlés
  6. Nemrég ettem először életemben kukoricalevest, meg is osztottam az elkészítését a blogomon, mert annyira ízlett. Nekibuzdulva kipróbálom ezt is, tetszik az ízesítése. Hiányolom a friss konyhológia bejegyzéseket! :) Remélem, minden rendben!

    VálaszTörlés
  7. Köszönöm még mindig a visszatérést :) Ma én is megfőzöm újra ezt a levest, a napokban szeretném kiolvasztani a mélyhűtőt, és a benne maradt kevés egyéb között van egy pici kukorica... Amúgy minden rendben, de egyre esélyesebb, hogy nem fogom folytatni már a Konyhológiát - egyszerűen túl sok más dologgal kell foglalkoznom folyamatosan: munka, gyerekek, satöbbi.

    VálaszTörlés