Analytics

2013. március 26., kedd

Sajtos csilis bab

Évekkel ezelőtt felraktam már ide a Konyhológiára egy csilisbab-receptet. Most itt van egy másik, amit a sajtos szósz tesz lágyabbá és egészen más jellegűvé, emellett kukoricával van izgalmasabbá téve. Természetesen szintén hús nélkül készül, ezúttal nem tofuval, hanem szójagranulátummal helyettesítve a darált húst. És természetesen biztos vagyok benne, hogy igazi hússal készítve is jó lenne annak, aki azt szereti.

Hozzávalók

  • fél kiló száraz vörösbab
  • két marék szójagranulátum
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 4-5 evőkanál olaj
  • 1 teáskanál római kömény
  • 1 kisebb darab fahéj
  • 1/2 méregerős nyers csilipaprika
  • 1 mokkáskanál őrölt piros erőspaprika
  • 1 teáskanál füstölt pirospaprika
  • 1 evőkanál édes pirospaprika
  • 1 deci sűrítetlen paradicsompüré
  • 1 teáskanál szárított oregano
  • 2 teáskanál só
  • egy kis zöldség-alaplé vagy vegyes zöldségszárítmány
  • két marék mirelit kukorica
  • kb. 15 deka jól olvadó sajt reszelve
  • kb. 2 deci tejföl

Elkészítés

A babot kuktában puhára főztem - ez egy éjszakányi és egy délelőttnyi áztatás után az én kuktámban felsziszegéstől számítva húsz percig tartott.
Egy fazékban olajon pirítani kezdtem a római köményt a fahéjjal, majd fél perc után hozzáadtam a finom kockákra vágott hagymát is. Amikor a hagyma megüvegesedett, követtem az apróra vágott fokhagymával és nyers csilipaprikával (fatalii volt). További négy-öt percig pirítottam kis lángon, amíg a hagyma enyhén barnulni kezdett, majd megszórtam a különféle paprikaporokkal. Egy gyors keverés, és már fel is öntöttem paradicsompürével. Közepes lángon, sűrűn kevergetve főztem, amíg a paradicsom besűrűsödött és megsötétedett, kezdett elválni az olajtól.
Ekkor hozzáadtam az oreganót, a mélyhűtött zöldség-alaplevemet (két jégkockányit), a babot annyi főzővízzel együtt, hogy bőven ellepje, meg a fagyasztott kukoricát. Hagytam az egészet együtt felforrni, közben kóstolva megsóztam, majd kis lángon még úgy öt percig rotyogtattam. Végül belekevertem a tejfölt és a durvára reszelt sajtot, még 2-3 percig főztem együtt, amíg a sajt teljesen elolvadt - és már lehetett is tálalni.

2 megjegyzés:

  1. Azt hiszem, ezt kipróbálom. csak szója helyett inkább még egy nagy fej vörös, vagy inkább lila hagymát teszek bele.

    VálaszTörlés
  2. Örülök, hogy látlak még itt :) Jó étvágyat!

    VálaszTörlés