Évekkel ezelőtt felraktam már ide a Konyhológiára egy csilisbab-receptet. Most itt van egy másik, amit a sajtos szósz tesz lágyabbá és egészen más jellegűvé, emellett kukoricával van izgalmasabbá téve. Természetesen szintén hús nélkül készül, ezúttal nem tofuval, hanem szójagranulátummal helyettesítve a darált húst. És természetesen biztos vagyok benne, hogy igazi hússal készítve is jó lenne annak, aki azt szereti.
Egy fazékban olajon pirítani kezdtem a római köményt a fahéjjal, majd fél perc után hozzáadtam a finom kockákra vágott hagymát is. Amikor a hagyma megüvegesedett, követtem az apróra vágott fokhagymával és nyers csilipaprikával (fatalii volt). További négy-öt percig pirítottam kis lángon, amíg a hagyma enyhén barnulni kezdett, majd megszórtam a különféle paprikaporokkal. Egy gyors keverés, és már fel is öntöttem paradicsompürével. Közepes lángon, sűrűn kevergetve főztem, amíg a paradicsom besűrűsödött és megsötétedett, kezdett elválni az olajtól.
Ekkor hozzáadtam az oreganót, a mélyhűtött zöldség-alaplevemet (két jégkockányit), a babot annyi főzővízzel együtt, hogy bőven ellepje, meg a fagyasztott kukoricát. Hagytam az egészet együtt felforrni, közben kóstolva megsóztam, majd kis lángon még úgy öt percig rotyogtattam. Végül belekevertem a tejfölt és a durvára reszelt sajtot, még 2-3 percig főztem együtt, amíg a sajt teljesen elolvadt - és már lehetett is tálalni.
Hozzávalók
- fél kiló száraz vörösbab
- két marék szójagranulátum
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 4-5 evőkanál olaj
- 1 teáskanál római kömény
- 1 kisebb darab fahéj
- 1/2 méregerős nyers csilipaprika
- 1 mokkáskanál őrölt piros erőspaprika
- 1 teáskanál füstölt pirospaprika
- 1 evőkanál édes pirospaprika
- 1 deci sűrítetlen paradicsompüré
- 1 teáskanál szárított oregano
- 2 teáskanál só
- egy kis zöldség-alaplé vagy vegyes zöldségszárítmány
- két marék mirelit kukorica
- kb. 15 deka jól olvadó sajt reszelve
- kb. 2 deci tejföl
Elkészítés
A babot kuktában puhára főztem - ez egy éjszakányi és egy délelőttnyi áztatás után az én kuktámban felsziszegéstől számítva húsz percig tartott.Egy fazékban olajon pirítani kezdtem a római köményt a fahéjjal, majd fél perc után hozzáadtam a finom kockákra vágott hagymát is. Amikor a hagyma megüvegesedett, követtem az apróra vágott fokhagymával és nyers csilipaprikával (fatalii volt). További négy-öt percig pirítottam kis lángon, amíg a hagyma enyhén barnulni kezdett, majd megszórtam a különféle paprikaporokkal. Egy gyors keverés, és már fel is öntöttem paradicsompürével. Közepes lángon, sűrűn kevergetve főztem, amíg a paradicsom besűrűsödött és megsötétedett, kezdett elválni az olajtól.
Ekkor hozzáadtam az oreganót, a mélyhűtött zöldség-alaplevemet (két jégkockányit), a babot annyi főzővízzel együtt, hogy bőven ellepje, meg a fagyasztott kukoricát. Hagytam az egészet együtt felforrni, közben kóstolva megsóztam, majd kis lángon még úgy öt percig rotyogtattam. Végül belekevertem a tejfölt és a durvára reszelt sajtot, még 2-3 percig főztem együtt, amíg a sajt teljesen elolvadt - és már lehetett is tálalni.
Azt hiszem, ezt kipróbálom. csak szója helyett inkább még egy nagy fej vörös, vagy inkább lila hagymát teszek bele.
VálaszTörlésÖrülök, hogy látlak még itt :) Jó étvágyat!
VálaszTörlés