Ez egy amolyan mindent bele kaja, aminek az volt a lényege, hogy egyszerű hozzávalókból rafinált fűszerezéssel kevés idő alatt valami finomat és laktatót készítsek. A laktatóságot az segítette elő, hogy konzerv babbal és konzerv csicseriborsóval is dúsítottam - persze ezek bármelyike elhagyható, behelyettesíthető egymással vagy más hüvelyessel, és persze frissen főtt is lehet. Az egzotikusabb fűszereket nyilván nem sokan tartják otthon, de hát lehet itt is kreatívkodni.
Először is bő olajat löttyintettem egy teflonbevonatos wok aljára, felforrósítottam, majd beleszórtam a mintegy kétcentis kockákra vágott krumplit. Meghintettem római köménnyel és tört csilivel, majd 5-6 percig - időnként megkeverve - nagy lángon pirítottam. Ezalatt a krumplikockák itt-ott megsültek, de még nem puhultak teljesen át. A háromnegyedig kész krumplit kiszedtem és félretettem.
A serpenyő alján maradt forró olajba beleszórtam a mustármagot, majd ahogy ez pattogni kezdett, hozzáadtam az asafoetidát és a karileveleket is. Pár másodperces keverés után gyorsan követte a fűszereket a középfinomra vágott hagyma. Amikor a hagyma megüvegesedett, hozzáadtam a finomra felmetélt gyömbért és fokhagymát is.
A nyersfűszereket addig pirítottam kis lángon, amíg a hagyma szépen megsárgult, megfonnyadt. Utána nyakon öntöttem paradicsomkonzervvel, megfűszereztem még egy kis lepkeszegmaggal, majd közepes lángon, gyakori kevergetés mellett addig főztem, amíg a paradicsom az olajtól elválva sülni kezdett. Hozzáadtam a kókuszkrémet, egy kis (kb. 2 deci) vizet meg egy kis (talán egy mokkáskanál) sót; a kókuszkrémet szétmállasztottam a szószban, majd beledobáltam a félretett krumplit. Amikor minden jól átforrósodott, beleszórtam a durvára vágott spenótot is.
Ahogy a spenót összeesett, jöttek utána a leöblített konzerv hüvelyesek. Az egészet összeforraltam, vízzel beállítottam a szósz sűrűségét (tetszés szerint), kóstolva utánsóztam, és már kész is volt.
Hozzávalók
- 2 nagyobb szem krumpli
- kb. fél kiló friss spenót
- 1 konzerv vörösbab
- 1 konzerv csicseriborsó
- 4-5 evőkanál olaj
- 2 fej vöröshagyma
- diónyi darab gyömbér
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál római kömény
- 1 mokkáskanál durvára tört száraz csili
- 1 evőkanál fekete mustármag
- késhegynyi asafoetida
- kb. 20 szárított karilevél
- 1 mokkáskanál lepkeszegmag
- kb. 2 deci (fél konzerv) paradicsomlében eltett paradicsomkocka
- kb. 10 deka kókuszkrém
- víz
- só
Elkészítés
Mielőtt nekikezdenék a receptnek, pár szó a kókuszkrémről. Ez egy keleti fűszerboltban beszerezhető feldolgozott kókusztermék, ami nem azonos a konyhológián már többször szerepelt kókusztejszín nevű cuccal. A kókuszkrém jóval sűrűbb, szobahőmérsékleten szilárd állagú valami, amit kis téglákban árulnak. Az íze nem annyira friss, mint a kókusztejszíné vagy a kókusztejé, de határozottan frissebb a kókuszreszelékénél. Ettől persze meg lehet próbálni bármelyikkel helyettesíteni...Először is bő olajat löttyintettem egy teflonbevonatos wok aljára, felforrósítottam, majd beleszórtam a mintegy kétcentis kockákra vágott krumplit. Meghintettem római köménnyel és tört csilivel, majd 5-6 percig - időnként megkeverve - nagy lángon pirítottam. Ezalatt a krumplikockák itt-ott megsültek, de még nem puhultak teljesen át. A háromnegyedig kész krumplit kiszedtem és félretettem.
A serpenyő alján maradt forró olajba beleszórtam a mustármagot, majd ahogy ez pattogni kezdett, hozzáadtam az asafoetidát és a karileveleket is. Pár másodperces keverés után gyorsan követte a fűszereket a középfinomra vágott hagyma. Amikor a hagyma megüvegesedett, hozzáadtam a finomra felmetélt gyömbért és fokhagymát is.
A nyersfűszereket addig pirítottam kis lángon, amíg a hagyma szépen megsárgult, megfonnyadt. Utána nyakon öntöttem paradicsomkonzervvel, megfűszereztem még egy kis lepkeszegmaggal, majd közepes lángon, gyakori kevergetés mellett addig főztem, amíg a paradicsom az olajtól elválva sülni kezdett. Hozzáadtam a kókuszkrémet, egy kis (kb. 2 deci) vizet meg egy kis (talán egy mokkáskanál) sót; a kókuszkrémet szétmállasztottam a szószban, majd beledobáltam a félretett krumplit. Amikor minden jól átforrósodott, beleszórtam a durvára vágott spenótot is.
Ahogy a spenót összeesett, jöttek utána a leöblített konzerv hüvelyesek. Az egészet összeforraltam, vízzel beállítottam a szósz sűrűségét (tetszés szerint), kóstolva utánsóztam, és már kész is volt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése