Hozzávalók
Száraz fűszerkeverék- 1 púpos evőkanál szezámmag
- 1 evőkanál koriander
- 1 teáskanál római kömény
- 1 teáskanál apró, egész szárított csilipaprika
- egy darabka fahéj
- 3-4 hüvely kardamom magjai
- 1/2 mokkáskanál egész feketebors
- a fenti kész száraz fűszerkeverék
- 1 teáskanál kész garam maszálá
- egy marék (sacc 5 dkg) kókuszreszelék
- kb. 1 deci joghurt
- 2-3 evőkanál víz
- 3-4 kicsi, lehetőleg zsenge padlizsán (sacc 60-70 deka)
- kb. 30 deka rizs
- kb. 1/2 deci olaj
- 1 teáskanál fekete mustármag
- 1 evőkanál karilevél
- jó késhegynyi asafoetida
- egy kasszialevél (helyette: még egy darabka fahéj)
- 2 mokkáskanál
- víz
Elkészítés
Először is szűrőben, csap alatt alaposan átöblítettem a rizst, majd félretettem csöpögni, szikkadni. Ha mosás után áll egy darabig így, az állítólag segít neki szétesősebbre főni. Utána láttam neki a maszálámasszák elkészítésének. A száraz fűszerkeverékhez felsorolt anyagokat egy kis öntöttvas serpenyőben lassú tűzön barnára pirítottam (a serpenyő átforrósodásától 6-7 perc lehetett) - nem halványbarnára, hanem sötétebbre. Közben sűrűn, a vége felé szinte folyamatosan rázogattam, kevergettem.A pörkölt fűszereket mozsárba töltöttem és megtörtem. Közben ugyanebbe a serpenyőbe beleszórtam a nedves fűszerkeverék alatt állók közül a kókuszreszeléket, és szinte folytonosan keverve világosbarnára pirítottam - ez 2-3 percet vett igénybe, aminek a második felében már el is zártam alatta a lángot, és hagytam, hogy csak a serpenyő hője hasson.
A kókuszt egy bögrébe tettem a joghurttal, a megtört száraz fűszerkeverékkel és a garam maszálával, és botmixerrel összepépesítettem az egészet, közben annyi vizet adva hozzá, hogy a mixeléshez elég folyós maradjon.
A padlizsánt kb. kétcentis kockákra vágtam. Egy teflonos fazékban olajat forrósítottam (először csak 2-3 evőkanálnyit), és beleszórtam a mustármagot. Amikor pattogni kezdett, hozzáadtam a karilevelet és az asafoetidát, majd gyors rázintás után a padlizsánkockákat. Nagy-közepes lángon addig sütöttem a padlizsánt, amíg nagyjából megpuhult és kicsit mállani kezdett (6-8 perc). Közben többször is adtam alá még egy kis olajat, mert nagyon szereti felszívni. A kész padlizsánt kiszedve félretettem.
A fazékba ismét kevéske olajat löttyintettem, pár másodpercre megfuttattam rajta a kasszialevelet, majd hozzáadtam a rizst, és kevergetve 2-3 percig pirítottam. Nyakon öntöttem annyi vízzel, hogy bőven ellepje (kb. 1 centi víz állt a rizs tetején), megsóztam, majd felforraltam. Forrás után platnival tompított kisebb lángra tettem át, és kis-közepes hőn főztem lefedve, amíg a látható víz eltűnt róla.
Ekkor hozzáadtam a padlizsánt és a nedves fűszerkeveréket, óvatosan összeforgattam, majd ismét lefedve, a lángot a legkisebbre véve, még 10 percig hagytam párolódni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése