Analytics

2012. november 15., csütörtök

Kenyérpuding, avagy mire jó a vacak bolti kenyér?

Időnként előfordul, hogy nincs időm kenyeret sütni. Mivel minőségi pékárura ritkán áldozunk pénzt, ez általában hipermarket-sajátmárkás "házi jellegű" vagy "félbarna" kenyér szokott lenni. Ilyenkor mindig megállapítom, hogy ezek a kenyerek tragikusak - különösen ha már vagy teljes fél nap eltelt a megvásárlásuk óta. Hát ez történt most is - de szerencsére nem kellett az egész kenyérnek elfogynia, mire eljutottam odáig, hogy mégis süssek sajátot. A bolti kenyér maradékából pedig kenyérpuding lett.

Hozzávalók

  • szűk fél kiló fehér kenyér
  • 2 nagy tojás
  • 4-5 deci tej
  • 3-4 dkg vaj
  • 10 dkg + 2-3 dkg barna cukor
  • 1/2 mokkáskanál őrölt szerecsendió
  • 1 mokkáskanál őrölt fahéj
  • késhegynyi só

Elkészítés

A kenyér héját levágtam (ment a szemétbe - oda való volt). A belsejét felszeleteltem, a szeletet pedig 4-5 centis kockákra vágtam fel. Ezeket egy vajjal kikent tepsibe szórtam.
A tojásokat kikevertem a (10 deka) cukorral (gépi habverővel), majd hozzákevertem a tejet és a fűszereket is. Ezzel a lötyivel nyakon öntöttem a kenyeret, kicsit összeforgattam, tunkoltam, hogy felszívja a kenyér az öntetet, majd ellapogattam a tepsiben. A tetejét még megszórtam cukorral, és vajdarabkákat szórtam rá.
180 fokra előmelegített sütőben kb. 50 percig sütöttem, az utolsó 10 percre bekapcsolva a légkeverést is.
Az eredmény: közepesen édes, érezhetően tojásos ízű, kellemes desszert vagy akár édes főfogás. A belseje lágy, a tetején ropogós kéreg. Kicsit magasabb hőmérsékleten lehetett volna talán sütni, hogy jobban karamellizálódjon a cukor.

1 megjegyzés:

  1. Nálam ez már bevált recept, az egyik kedvencem.

    VálaszTörlés