Analytics

2013. április 5., péntek

Paradicsomos kelbimbó indiai módra

Viszonylag ritkán szoktam friss kelbimbót venni, mert amilyen drágán adják, jobban megéri a fagyasztott. Annak nem kell bajlódni a pucolásával, nincs belőle veszteség, és ráadásul még a mérete is egyenletesebb szokott lenni. A közelmúltban viszont épp viszonylag olcsón találtam nyers kelbimbót, úgyhogy elcsábultam, és készítettem belőle egy olyan kaját, amit fagyasztottból nem lehet. Ez egy krisnás recepten alapul, amit most nem bányásztam elő, hanem csak találomra készítettem hasonlót, amennyire emlékeztem az ízvilágára. A lényege az, hogy a kelbimbó sütve kerül bele, és ezzel egy nagyon kellemes, édeskés aromát kap. Meg persze jó gazdag lesz a felszívott olajtól - de mégsem válik nehézzé a paradicsomos szósz miatt. A kelbimbón kívül kerül bele krumpli is, meg most nálam tofu; ez persze a hiteles indiai verzióban nem tofu lenne, hanem panír.

Hozzávalók

  • kb. 80 deka kelbimbó (tisztítás előtt 1 kiló)
  • kb. fél kiló krumpli
  • egy csomag (30 deka) tofu
  • sütéshez bő olaj
  • meg még 2 evőkanál olaj
  • 1 mokkáskanál római kömény
  • 1 evőkanál fekete mustármag
  • 1 csapott mokkáskanál durvára tört száraz csilipaprika
  • 1/2 mokkáskanál édeskömény
  • 1/2 mokkáskanál lepkeszegmag
  • fél liter paradicsomlé
  • 3-4 deci sűrítetlen paradicsompüré
  • 2 teáskanál só
  • víz
  • 2 deci tejföl

Elkészítés

A megpucolt kelbimbó nagyobb darabjait hosszában félbevágtam, a kb. 3 centinél kisebbeket egyben hagytam. A krumplit és a tofut kb. 2 centis kockákra vágtam.
A főzés maga az alapanyagok bő olajban való kisütésével kezdődik. Ehhez előkészítettem egy tálcát jó sok papírtörlővel kibélelve, hogy a sült cuccokon maradt olaj egy részét felszívja. A kelbimbót két adagra osztva sütöttem, adagonként sacc 6-7 percig.
A lényeg, hogy akkor sült eleget, amikor a külső - a sütés hatására kissé leváló - levelei már határozottan kezdenek barnára sülni, és ha egy késsel beleszúrok valamelyik nagyobb kelbimbóba, akkor érezni, hogy a belseje már nem kemény, de azért nem is kell vajpuhának lennie.
Szintén megsütöttem a krumplit (kb. 5 perc) és a tofut (2-3 perc).
A szószhoz egy kis olajon megpirítottam a fűszereket, a lepkeszegmagot csak kb. 2 perc után adva hozzá, amikor a többi fűszer már erősen pirult és illatozott. Ekkor felöntöttem a fűszerolajat a paradicsomlével és a paradicsompürével, meg egy kis vízzel; megsóztam és felforraltam. A forró szószba beledobáltam az összes sült javat, és adtam hozzá még annyi vizet, hogy ellepje. Körülbelül további 10 percet főztem sűrűn kevergetve, amíg a kelbimbó belseje is teljesen megpuhult, a szósz nedvességét pedig nagyrészt felszívták az ennivalók. Ekkor belekevertem a tejfölt, kóstolva beállítottam a sósságát, aztán mindjárt tálaltam is - sima rizzsel ettük ebédre, a maradékát meg vacsorára kenyérrel.


1 megjegyzés:

  1. Elkészítettem igaz kelbimbó helyett kelkáposztával ,és nagyon finom lett!

    VálaszTörlés