A másik filozófiai tételem mára az, hogy az indiai konyha a közvélekedés szerint bonyolult, és rengeteg fűszert használ. Ami gyakran igaz is (bár súlyos tévedés, hogy minden ételbe legalább száz vagy akár húsz különféle fűszer kell - szerintem száz különböző fűszert legfeljebb múzeumban lehet egymás mellett találni). De nem feltétlenül igaz: a hétköznapi, házias indiai ételek általában legfeljebb négy-öt alapfűszer különféle variációival készülnek. Erre is példa a mai retekfőzelék.
Hozzávalók
- kb. 75 dkg retek (én sörretket használtam, mert azt kaptam olcsón - de a jégcsap is tökéletesen megteszi. a hónapossal nem érdemes próbálkozni, és valószínűleg a fekete sem lenne igazi így megfőzve)
- 3-4 evőkanál olaj
- 1 evőkanál mustármag (fehér, vagyis közönséges magyar mustármag)
- 1 csapott mokkáskanál durvára tört száraz piros csilipaprika
- 1 csapott mokkáskanál római kömény
- 1 jó késhegynyi asafoetida
- 1 mokkáskanál kurkuma
- 1 teáskanál só
Elkészítés
A retket negyedekbe vágtam, majd vékonyra (kb. 2 mm) felszeleteltem. Hozzátettem a levélnyeleinek a lédús, alsó részét is, de ez opcionális - kissé kemény, rostos lett. A megforrósított olajon megfuttattam az egész és darabos fűszereket, és közepes lángon pirítottam őket, amíg a mustármag pattogni nem kezdett. Ekkor beleadtam az asafoetidát és a kurkumát, gyors keverés, majd rögtön rázúdítottam a retket. 2-3 percen át nagy lángon, sűrűn keverve pirítottam, majd megsóztam, és lefedve, időnként megkeverve főztem további 5-6 percig.Ezzel el is készült a retekfőzelék, amit mi - persze szokásunk szerint tejföllel, ami már elvegántalanítja - könnyű ebédnek ettünk kenyérrel egy nagy, komoly villásreggeli után.
:)
VálaszTörlésHűha: retekfőzeléket kerestem. S mit találok? Egy jó kis pasikonyhát!
VálaszTörlésI. A sörretekről: nálunk, Erdélyben csak simán fehér reteknek hívjuk, tehát ma is tanultam valamit.
II. Amúgy sose készítettem még retekből főzeléket, csupán majd' egy kiló várakozik a hűtőben s gondoltam, a mai sült hús mellé mi lenne ha,...? És íme mit tett a Google: lesz retekfőzelék :) Végre a szokványos hús+krumpli társítás mellőzve lesz :)
III. Az oldaladat szívesen kitenném a saját "konyhámba" - engedelmed után :)
Üdv: Rita
Köszi a kommentet! Linknek mindig örülök, én meg majd beleolvasok a te konyhádba... Gombatokány puliszkával - ez máris jól hangzik.
VálaszTörlésKöszönöm, ha látogatsz! :)
VálaszTörlésA gombatokány bizony laktatós, még ha húsmentes is :) Puliszka meg ha megmarad, simán két-három tojással elkeverve, kissé átpirítva, mennyei!
Az ars poeticád - miszerint - abból főzni ami van a hűtőben: na hát, ez nálunk is elsődleges. Felhasználni ami ehető, lehetőleg pazarmentes konyhát vezetni.
Szóval, jövök én még ide! De most irány a konyha és a sörretkek :D
Kicsit ciki... most így visszanézegetve vettem észre, hogy kihagytam a kurkumát a hozzávalók közül és a leírásból. Ott virít a fotókon a hupisárga retekfőzelék, és sehol a kurkuma a szövegben. Hát, most pótoltam.
VálaszTörlés