Ha termelsz mustárzöldet, akkor kajának akkor érdemes aratni, amikor még zsenge. A mostani szedéskor két pár valódi levele volt. Szedéskor egy kis csokornyit egyszerűen kihúztam a földből, aztán kis csavarintással letéptem a gyökerüket, és mentek a lavórba. Tavaly nagyobbra nőtt mustárt is főztem, és az már kemény, rostos volt, nem volt jó. A mostani rostmentes volt, és a szárdarabok is vajpuhára főttek, minden szálkásság nélkül.
Ha pedig nem termelsz mustárzöldet, akkor elkészítheted ugyanezt spenótból vagy bármilyen levélzöldségből, ami utadba akad.
Hozzávalók
- kb. 1.5 kiló mustárzöldje (vagy más levélzöldség) - én nem mértem; egy jó nagy kazal volt
- 2 fej hagyma
- kb. 5 centis darab friss gyömbér
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 1 pokoli erős nyers csilipaprika fele, vagy helyette 4-5 peperoni vagy ízlés szerinti típusú és mennyiségű nyers erőspaprika
- 2-3 evőkanál olaj
- 2-3 dkg vaj (vagy vegán verzióban több olaj)
- kb. 2 dl sűrítetlen paradicsompüré (passata)
- 4 púpos evőkanál kukoricaliszt
- só
- víz
Elkészítés
A megmosott mustárzöldjét kb. 1 centi széles csíkokra szabdaltam: egy nagy maréknyit a vágódeszkára gyömöszöltem, felszeldeltem, aztán ment a fazékba, és jött a következő. Egy szép nagy lábosban kb. 15 percet főztem (sem víz, sem zsiradék nem kell alá - elég a saját nedvessége, meg ami a mosásból marad rajta), időnként forgatva-kevergetve, amíg teljesen meg nem puhult. (Ez már így magában - vagy pláne egy kis vajjal - nagyon finom étel lett volna; kóstoláskor magam is meglepődtem, mennyire kellemes íze van.)Közben elkészítettem a fűszeralapot hozzá: a megforrósított vajas olajon közepes, majd kis lángon megpirítottam a felkockázott hagymát, a finom gyufaszálra vágott gyömbért, és az apróra metélt fokhagymát és csilit.
Amikor a hagyma már sárgulni kezdett, felöntöttem a paradicsompürével, majd időnként kevergetve főztem, amíg a paradicsom besűrűsödött, megsötétedett és elvált az olajtól.
Ezt a keveréket hozzáadtam a megfőtt mustárhoz, és felöntöttem még a 2-3 deci vízzel elhabart kukoricaliszttel. Megsóztam, és még kb. 10 percet főztem, amíg a kukoricaliszt megfőve besűrítette az egészet, és az ízek jól összeértek.
Tálaláskor egy kis tejfölt tettem rá, mert mi szinte mindent tejföllel eszünk - de az autentikus receptnek ez nem része, és a vegán verzióba amúgy sem passzolna.
Ez idén sajáttermésű spenótból lesz, de jövőre már mustárból :)
VálaszTörlésCsak ámultam a kiskerted láttán, mi egy éve lakunk kertes házban, s még nekem álom ami nálad már valóság. Gratulálok! :)