Hozzávalók
- 60-70 deka zsenge sárgarépa (nekem két különböző, narancs és vörös színű répám volt épp)
- 3-4 nagy gerezd fokhagyma
- 2-3 evőkanál olaj
- 2-3 evőkanál vaj
- 1 csapott mokkáskanál só
- egy csipet feketebors
- 2 evőkanál finomra metélt bazsalikom
Elkészítés
A répákat alaposan megmostam, végüket levagdostam, a vastagabbakat (kb. 2 centi fölött) hosszában kettévágtam. Wokban felforrósítottam a vajat és az olajat (vegán verzióban csak olajjal - de valami ízletessel - is biztosan finom lenne), majd beledobáltam az összes répát a félbevágott fokhagymagerezdekkel együtt, és nagy lángon, sűrűn keverve pirítani kezdtem. Amikor már a répák többsége kezdett színt kapni - ez 6-8 perc lehetett -, megsóztam-borsoztam, majd pár keverés után lefedtem. A lángot kis-közepesre levéve még kb. 5 percig pároltam, közben néhányszor megkeverve, amíg vajpuha lett. A végén meghintettem bazsalikommal, majd alapos keverés után eloltottam a lángot, és tálaltam a sült-párolt répát.Nekünk reszelt sajttal meghintve főétel volt kenyér mellé; köretnek is nagyon el tudom képzelni valami száraz hús mellé.
Én szórnék mellé egy kis aszalt sárgabarackot és/vagy nagyszemű görög mazsolát. Szárnyasokhoz kiváló köret lenne.
VálaszTörlés