Hozzávalók
- 5 fej hagyma
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 2 szál zöldhagyma (vagy némi póréhagyma)
- kis csokor metélőfokhagyma (vagy snidling)
- 5 dkg vaj (vegán opció: olaj, sütőmargarin)
- 3 evőkanál liszt
- 1-2 dl olcsó vörösbor
- só
- víz
- csipet őrölt bors
- kenyérszeletek
- reszelt sajt (vegán opcióban elmarad)
Elkészítés
A hagymát félbe, a feleket hosszában 3-4 szeletre, a szeleteket keresztben vékony szeletekre vágom.A megforrósított vajon közepes lángon pirítani kezdem, majd amikor üvegesedik, átteszem egy vasplatnival szelídített kicsi lángra, és időnként megkeverve további 10-15 percig pirítom. A cél az, hogy a hagyma szép barnára karamellizálódjon, de ne égjen meg.
Közben vékony szeletekre vágom a fokhagymát és a zöldhagyma fehér részét (meg a zöld szárát is), és amikor a hagyma már egyenletesen barna, ezeket is hozzáadom a pirítás további részére, egy jó teáskanál sóval együtt.
Végül hozzáadom a lisztet, gyorsan és alaposan összekeverem, és még 3 percig pirítom sűrűn kevergetve. Ezután felöntöm a borral, ismét gyorsan és alaposan összekeverem, és még vizet is adagolok hozzá fokozatosan, hogy össze ne álljon tömbbé a rántás. Végül felengedem több vízzel (a fenti mennyiségekhez összesen fél liter körül), megborsozom, és beállítom a sósságát. Felforrás után még kb. 5 percet forralom, majd eloltom a lángot, és beleszórom a zöldhagyma zöldjét és a metélőfokhagymát, finomra vágva.
Ezen a ponton már tányérra is szedhető, de ha igazán stílusosan akarjuk csinálni, akkor még egy lépés hátravan. Melegítsd elő a sütőt (ezt persze előbb is el lehet kezdeni), és kicsit pirítsd meg benne a kenyérszeleteket. A tűzálló tálba szedett leves tetejére tedd rá a pirított kenyeret, szórd meg reszelt sajttal, és tedd még be 2 percre a sütőbe (200 fokon grill alatt remek lesz).
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése