Analytics

2010. október 16., szombat

Francia hagymaleves

Itt a hűvös ősz, a meleg levesek szezonja. Nem mondom, hogy ez a franciának nevezett verzió hű de nagyon francia, de hagymának hagyma, levesnek leves, és finomnak finom. Valószínűleg a franciák többsége sem utálná. Ezenfelül egyszerű, csak idő kell hozzá, és olcsó is. A lent megadott mennyiségek csak egy egész kis adaghoz - két személyre - vannak számolva; szorozd fel nyugodtan.

Hozzávalók

  • 5 fej hagyma
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 2 szál zöldhagyma (vagy némi póréhagyma)
  • kis csokor metélőfokhagyma (vagy snidling)
  • 5 dkg vaj (vegán opció: olaj, sütőmargarin)
  • 3 evőkanál liszt
  • 1-2 dl olcsó vörösbor
  • víz
  • csipet őrölt bors
  • kenyérszeletek
  • reszelt sajt (vegán opcióban elmarad)

Elkészítés

A hagymát félbe, a feleket hosszában 3-4 szeletre, a szeleteket keresztben vékony szeletekre vágom.
A megforrósított vajon közepes lángon pirítani kezdem, majd amikor üvegesedik, átteszem egy vasplatnival szelídített kicsi lángra, és időnként megkeverve további 10-15 percig pirítom. A cél az, hogy a hagyma szép barnára karamellizálódjon, de ne égjen meg.
Közben vékony szeletekre vágom a fokhagymát és a zöldhagyma fehér részét (meg a zöld szárát is), és amikor a hagyma már egyenletesen barna, ezeket is hozzáadom a pirítás további részére, egy jó teáskanál sóval együtt.
Végül hozzáadom a lisztet, gyorsan és alaposan összekeverem, és még 3 percig pirítom sűrűn kevergetve. Ezután felöntöm a borral, ismét gyorsan és alaposan összekeverem, és még vizet is adagolok hozzá fokozatosan, hogy össze ne álljon tömbbé a rántás. Végül felengedem több vízzel (a fenti mennyiségekhez összesen fél liter körül), megborsozom, és beállítom a sósságát. Felforrás után még kb. 5 percet forralom, majd eloltom a lángot, és beleszórom a zöldhagyma zöldjét és a metélőfokhagymát, finomra vágva.

Ezen a ponton már tányérra is szedhető, de ha igazán stílusosan akarjuk csinálni, akkor még egy lépés hátravan. Melegítsd elő a sütőt (ezt persze előbb is el lehet kezdeni), és kicsit pirítsd meg benne a kenyérszeleteket. A tűzálló tálba szedett leves tetejére tedd rá a pirított kenyeret, szórd meg reszelt sajttal, és tedd még be 2 percre a sütőbe (200 fokon grill alatt remek lesz).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése