Analytics

2010. október 1., péntek

Minestrone(-ihletésű) leves

Elég rég volt utoljára, hogy "hivatalos" minestrone-receptet olvastam. Évekkel ezelőtt. Főzni azóta jópárszor főztem hasonlót, valószínűleg egyre jobban elrugaszkodva az igazitól. A lényeg: viszonylag ritkán bajlódom levesekkel, és ha már bajlódom, akkor szeretek olyan levest főzni, ami önmagában - vagy kenyérrel - egy komplett étkezés, nem pedig csak étvágygerjesztő. A minestrone az én értelmezésemben egy olyan vegyeszöldség-leves, amit paradicsompürével ízesítek, és jó adag tésztát főzök bele. A vegyeszöldség fogalma pedig azt jelenti, hogy ami épp akad itthon.

Hozzávalók

  • 2 fej hagyma
  • 2-3 evőkanál olaj
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 1 krumpli
  • 3-4 sárgarépa
  • 4-5 kellevél
  • 1 marék zöldborsó
  • 3-4 babérlevél
  • 1 teáskanál szárított bazsalikom
  • víz
  • 1/4 kiló száraztészta
  • 1 csokrocska friss bazsalikom
  • 1 csokrocska petrezselyemzöld
  • 1 evőkanál reszelt grana padano
  • 1 kis dupla paradicsomkonzerv (sűrített)
Tálaláshoz
  • tejföl
  • reszelt sajt

Elkészítés

Egy kis olajon elkezdem pirítani a félbe, majd hosszában vastagabb szeletekre vágott hagymát a babérlevéllel. Amikor üvegesedik, hozzáadom a fokhagyma jó felét (szeletelve), és sorban egymás után a felaprított zöldségeket - ami több főzést igényel, azt előbb, ami kevesebbet, azt később. Az itt felsoroltak közül először a répa jött, majd egy-két percre rá a krumpli, a kellevelek vastag szára, végül maguk a levelek és a borsó. (A borsó fagyasztott volt; ha friss lett volna, kicsit korábban tettem volna bele.)
Miután a legzsengébb zöldségek is megismerkedtek egy kicsit a forrósággal és az olajjal, felöntöm az egészet egy jó adag (talán úgy három liter lehetett ehhez a mennyiséghez?) vízzel, megsózom, és beleteszem a szárított bazsalikomot. Hozzáadom a tésztát is (ami ezúttal fussili volt), és időnként megkeverve főzöm, amíg a tészta majdnem teljesen megpuhul - mondjuk 8 perc.
Ekkor belekeverem a paradicsomkonzervet, a zöldfűszereket, a fokhagyma félretett szűk felét (finomra vágva) és a reszelt granát. Még egy-két percet forralom, és tálalható - bele egy kis tejföl, rá egy kis reszelt sajt, és egy kis frissen tört bors.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése