Analytics

2011. február 25., péntek

Székelykáposzta-szerűség vega módra

Talán inkább csak szerűség, mint székelykáposzta. Lehet, hogy jobb lenne káposztás ételnek nevezni, csak az olyan laposan hangzik. Édes káposztából szoktam csinálni, ami szintén nem székelykáposzta-vonás. Amellett a mostani verzióban szójagranulátum van; máskor készítettem már ilyet kockára vágott, hagymával-paprikával megpirított tofuval is. Az utóbbi jobban hasonlít székelykáposztára. A lényeg: olcsó, finom és laktató étel, hagyományos, magyaros ízvilággal.

Hozzávalók

  • 1 közepes fej káposzta
  • fél bögre rizs
  • jó marék szójagranulátum
  • 2 kisebb fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál köménymag
  • 3 babérlevél
  • 8-10 borókabogyó
  • 8-10 szem feketebors
  • 1 teáskanál csípős pirospaprika
  • 1 púpos evőkanál édesnemes pirospaprika
  • 3 evőkanál borecet
  • olaj
  • füstkivonat
  • tejföl

Elkészítés

A rizst sós, nagyon bő vízben feltettem főni, és amikor felforrt, a főzővizének egy részével nyakon öntöttem a szójagranulátumot. (Persze lehet külön is forralni neki.) A rizsen annyit hagytam, hogy bőven ellepje, majd további 1-2 perc forralás után eloltottam a lángot, és lefedve félretettem. Eközben a hagymát és a káposztát felvágtam vékony szeletekre - a káposztát nem muszáj hajszálvékonyra vágni, bár úgy valamiért jobban esik.
A hagymát 2-3 evőkanál olajon pirítani kezdtem a köménnyel, babérral, borókával és borssal. 3-4 perc után, amikor már fonnyadni kezdett, hozzáadtam az időközben finomra vágott fokhagymát, majd a pirospaprikákat. Egyet kevertem rajta, és beleborítottam a forrázás és némi állás után szitán leszűrt szójagranulátumot. Ezt a kutyulmányt nagy lángon kevergettem még pár percig, adtam hozzá még egy kis sót, majd félretettem.
Egy harmadik edényben ismét olajat forrósítottam, belesöpörtem a felvágott káposztát, és némi sóval nagy lángon, sűrűn kevergetve pároltam, amíg megüvegesedett és összeesett (4-5 perc). Ekkor beleadtam a rizst és a szójás keveréket.
Felöltöttem annyi vízzel, hogy éppen ellepje (kb. másfél liter); forrásig időnként megkevertem, majd kicsire vettem a lángot, és lefedve, egyszer-kétszer megkeverve főztem kb. 10 percig.
Végül tettem bele ecetet, kb. 1 deci tejfölt, valamint füstaromát. Beállítottam a sósságát, és ezzel elkészült. A tányéron még adtam hozzá tejfölt.

1 megjegyzés:

  1. Wow, nekem nagyon ízlett!
    Bár csak egy kisebb káposztával csináltam így is vagy 5 napi adag lett:)

    VálaszTörlés