Hozzávalók
- kb. 1 kg apróbb szemű krumpli
- 2 szál zöldhagyma
- kb. 10 dkg reszelt füstölt sajt
- kb. 5 dkg margarin (vaj jobb lett volna, de az sem volt otthon, így kocka-Rama ment bele)
- 1-2 evőkanál tejföl
- 2 teáskanál só
- 1 csapott evőkanál pirospaprika
- 1/2 mokkáskanál őrölt feketebors
- 1 mokkáskanál szárított kakukkfű
Elkészítés
A megmosott krumplikat egészben megfőztem bő, enyhén sós vízben - ez kb. 40 percet igényelt. Késsel megbökve állapítottam meg, hogy megpuhult-e a belsejük. A vizet leöntve a krumplikat egyenként félbevágtam, majd a belsejüket kanállal kivájtam úgy, hogy fél-egy centi vastag krumpli maradjon mindegyiknek a héján belül. (Ha történetesen egy darab kifordult a héjból, az sem baj. Amelyik pedig teljesen ledobta a héját, azt úgy, ahogy volt, a vájadék közé dobtam.)A kivájt anyagot egy nagyobb tálba szórtam a margarinra, hadd olvassza. Ehhez hozzákevertem a keresztben felaprított zöldhagymát, a durvára reszelt sajtot, tejfölt, valamint a sót és a fűszereket. Villával keverve és kézzel gyúrogatva összedolgoztam - a krumplinak nem kell benne homogén pürévé válnia, de az sem baj, ha az lesz belőle. A sajt egy részét félretehettem volna, hogy majd a tetejére szórjam - szebb lett volna, de siettem, úgyhogy nem bajlódtam vele.
A masszát a csónakokba töltöttem, és az egész miskulanciát előmelegített sütőben 200 fokon légkeveréssel kb. 20 percig sütöttem, amíg színt kapott a teteje.
ezt kiprobalom :)
VálaszTörlés