Hozzávalók
- kb. 25 deka csicseriborsó főzve (szárazon 25 deka)
- 1 kis fej hagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 nagy szelet kenyér
- 1 csapott evőkanál pirospaprika
- 1/2 mokkáskanál őrölt római kömény
- 1 csipet szárított oregano
- 1/2 mokkáskanál sütőpor
- só
- víz
- sütéshez bő olaj
Elkészítés
A csicseriborsó még mindig a közelmúltbeli cshólé főzésekor készült el, abból tettem félre (és persze a cshólétől a falafelig nem telt el annyi idő a valóságban, mint itt a blogon a receptek közzé tétele között). A kenyérszeleteket durva darabokra vágva benedvesítettem egy kis vízzel, hogy szét lehessen trutymákolni őket. A hagymát és a fokhagymát nagyon finomra felvágtam. Az összes hozzávalót egy tálba raktam, és villával összepasszíroztam, közben némi vizet adva hozzá, hogy ne legyen túl száraz.A masszából diónyi golyókat formáltam, és bő, forró olajban kisütöttem... volna, ha nem jött volna közbe a bevezetőben említett malőr. Legközelebb sűrűbbre, kevésbé vizesre próbálom készíteni a masszát, és talán egy kanál lisztet eleve teszek hozzá a biztonság kedvéért. A mostani masszából a másodikra és harmadikra sütött adagot (a fenti mennyiségekből készült anyag háromszori sütésre lett szétosztva) jó alaposan megliszteztem, és így guszta, ám kissé tömör és ízetlen falafelem lett végül.
Készítettem hozzá egy kis sült krumplit (bevallom: mirelit hasábburgonyából), és adtam mellé csíkokra vágott illetve reszelt nyers zöldségeket: céklát, sárgarépát, póréhagymát és egy kis piros lollo salátát, ami áttelelt a kertben. Elővettem a hűtőszekrényből egy kis régebben lefagyasztott mentacsatnit is, és kiolvasztás után joghurttal hígítva a falafelre locsoltam. Ezen kívül kenyeret is ettünk hozzá: a krumpli inkább csemegének volt, nem egyetlen köretnek.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése