Analytics

2011. november 14., hétfő

Tökbélpástétom

Ha a főzőtök - vagy éppen cukkini, patisszon - belseje már túl szivacsos és magos ahhoz, hogy a húsával együtt felhasználjuk, de még elég zsenge ahhoz, hogy a magok héja ne legyen kemény, akkor kár eldobni a kikapart belet - lehet belőle helyette pástétomot csinálni. Egy kis hagyma, fokhagyma, olaj és fűszerek, és remek kenőke lesz abból, ami egyébként a komposztban vagy a szemétben végezné.

Hozzávalók

  • kb. fél kiló tökbél
  • bő fél deci olaj
  • 1 nagyobb fej hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 kisebb nyers erőspaprika (vagy ízlés szerint)
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 1 mokkáskanál füstölt paprika
  • 1 csipet bors
  • 1 csipet szárított kakukkfű
  • 1 mokkáskanál só

Elkészítés

A hagymát durva kockára vágom, és bő felforrósított olajon üvegesre pirítom a vékonyra szeletelt csípős paprikával együtt. Ekkor hozzáadom a szeletekre vágott fokhagymát is, majd fél perc után a pirospaprikát. További öt-tíz másodperc, és beleadom a durván összedarabolt tökbelet: először egy maroknyit beledobok a serpenyőbe, és gyorsan elkeverem, hogy ne égjen meg a paprika, aztán jöhet a többi, kényelmesebben keverve. Megsózom, borsozom, hozzáadom a füstölt paprikát is, és nagy lángon kevergetve pirítani kezdem.
A tökbél bőséges levet ereszt - tehát addig folytatom a főzést nagy lángon, folyamatosan kevergetve, amíg be nem sűrűsödik (kb. 15 perc). Ekkor hozzáadom a kakukkfüvet is, majd további pár keverés után eloltom a lángot, és félreteszem hűlni egy kicsit.
Ezt a tökbélpörköltet végül turmixgépben simára pépesítem - ezzel megszüntetem a magok önálló létét, és az olajtartalmat szépen emulgeálom a többi anyaggal. Mivel nem számoltam vele, hogy mennyire össze fog esni a tök, a fent látható produktumom túl sós és fűszeres lett (de a fenti mennyiségeket már ennek fényében adom meg, tehát azokat használva valószínűleg nem lesz malőr). Ezért a késztermékbe hidegen még egy kis tejfölt is kevertem, hogy lágyítsak az ízén. Kenyérre kenve kellemes hideg vacsora lett belőle.


3 megjegyzés:

  1. Ez nagyon jó ötlet!
    A nyáron feltétlenül kipróbálom.
    Gratulálok!

    VálaszTörlés
  2. Szia!

    A mamamiról keveredtem ide, tök jó a blog. :)
    No de komolyan, tetszenek a receptek, a sokszínűség.
    Ez a fenti ötlet se rossz, egyszer kipróbálom.

    Brigi

    VálaszTörlés
  3. Szia! Most találtam rá a blogodra tökbél recepteket keresve :-) Neke nagyon bejött ez a krém. Tésztával a krumplistészta ízvilágára emlékeztetett. Sajnálom, hogy 30 éve, mikor még sok cukkinit termeltünk a telkünkön, nem jutott eszembe így felhasználni. Akkoriban csak hamis húslevest és tojásrántottát készítettem a zsenge tökbélből.

    VálaszTörlés