Analytics

2012. május 3., csütörtök

Parmezános karfiol

Nevezhetnénk karfiolfőzeléknek is - egy kis olaszos beütéssel. Nálunk az ilyesmi kenyérrel kiegészítve ebédként működik - aki akarja, persze tekintheti hagyományos főzeléknek is, és ehet hozzá valami feltétet. Karfiolból levesen és csőben sültön kívül leginkább indiai stílusú főzelékeket szoktam készíteni - most valami mást szerettem volna csinálni, ezért született meg a mediterrán fűszerekkel és parmezánnal ízesített változat ötlete.

Hozzávalók

  • 1 közepes karfiol (tisztítás után sacc 1 kiló)
  • 1-2 evőkanál vaj
  • 2-3 evőkanál olaj
  • 1 kis fej hagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 3 extrapúpos evőkanál liszt
  • 1 mokkáskanál szárított kakukkfű
  • víz (kb. 1 liter)
  • 1 mokkáskanál szárított bazsalikom
  • fél mokkáskanál szárított lestyán
  • késhegynyi feketebors
  • 8 dkg reszelt parmezán
  • 3 evőkanál olivaolaj
  • kb. 1 deci sűrítetlen paradicsompüré
  • kb. 1,5 deci tejföl

Elkészítés

A karfiolt apró rózsákra szedtem szét. Közben a vaj és olaj keverékén pirítani kezdtem a finomra vágott hagymát. 2 perc után hozzáadtam a finomra vágott fokhagymát is, majd még 2 perc után hozzákevertem a lisztet, és sűrűn kevergetve még vagy 3 percig pirítottam. Beleszórtam a kakukkfüvet; pár kavarás után felöntöttem vízzel - több részletben, folyamatosan simára keverve, de az egész művelettel igyekezve, hogy ne legyen ideje túlságosan besűrűsödni a szósznak.
Beletettem a többi fűszert is, majd a karfiolrózsákat. Az egészet felforraltam, azután kis lángon, időnként megkeverve, de amúgy fedő alatt főztem 10-12 percig, amíg a karfiol megpuhult. Végül hozzákutyultam a parmezánt, olivaolajat, paradicsomot és tejfölt, újra felforraltam, beállítottam a sósságát, és még egyet-kettőt rottyantottam rajta.

2 megjegyzés:

  1. Szia, ez volt az 1. recept, amit kiprobaltam a blogodrol, ma este. A gyerekeknek is nagyon izlett, es a ferjemnek sem hianyzott hozza a hus! Holnaputan delben jon a kovetkezo proba egy haletellel innen a blogrol; Koszi erte! Eszter Franciaorszagbol

    VálaszTörlés
  2. Most készítettem egy ehhez nagyon hasonlót, de nem volt benne paradicsompüré, hanem a hagyma üvegesedése után a karfiolt is nagy lángon megpirítottam, majd vízzel és kábé egy deci vörösborral öntöttem fel. Szárított kakukkfű és bazsalikom helyett friss bazsalikom volt benne csak, de az jó sok. A fokhagyma kicsit több volt, mint a receptben. Vaj nélkül készült, csak olajjal.

    VálaszTörlés