Hozzávalók
A rizshez- másfél pohár (kb. 25 dkg) hosszúszemű rizs
- 2 szem csillagánizs
- 1 darabka fahéj
- 4-5 szem szegfűszeg
- 4-5 szem kardamom
- 1 mokkáskanál só
- 1.5 dl tej
- 8-10 szál valódi sáfrány
- 1 teáskanál kewra-víz (helyette: rózsavíz, narancsvirágvíz, 2 csepp élelmiszer-minőségű rózsa- vagy narancsvirág-illóolaj - vagy végső esetben elhagyható)
- 2-3 apró, nyers zöld és piros csilipaprika
- jó diónyi gyömbér
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál kókusztejpor (helyette: fél friss kókusz, végső esetben két evőkanál kókuszreszelék)
- 8-10 mentalevél
- 2-3 evőkanál víz
- egy marék (6-8 deka) mandula
- 1 fej hagyma
- kb. 1 deci olaj
- 1 kisebb, zsenge padlizsán
- 30 dkg tofu
- 1 teáskanál római kömény
- 3-4 dkg vaj
- 1 mokkáskanál durvára tört száraz, erős csili
- 1 fej lilahagyma
- 2-3 kisebb sárgarépa
- 1 közepes, zsenge cukkini
- 2 szem félérett sárgabarack
- 1 kis sűrített paradicsomkonzerv
- 1 dl főzőtejszín
- 1 teáskanál só
- még 2-3 dkg vaj a tál kikenéséhez és a tetejére
Elkészítés
A hosszadalmas előkészítő munkát érdemes jól beosztani. Én a következőképpen láttam neki:Az előkészítés előkészítése
A rizst alaposan megmostam, majd beáztattam hideg vízbe. A főzés előtti áztatástól a hosszúszemű rizs szebben fog duzzadni: hosszabb és vékonyabb lesz a szeme, és kevésbé hajlamos töredezni és ragacsossá válni.A padlizsánt kb. 1.5 centis kockákra vágtam, majd lesózva (kb. 1 púpos teáskanál sóval) félretettem.
A tejet a sáfránnyal megmelegítettem (mikróban, kb. 60-70 fokosra, tehát olyanra, hogy belenyúlva már igen forró, de a felforrástól még messze van), aztán félretettem. Amikor kihűlt (ez már az alábbi főzési műveletek előrehaladtával következik csak be), hozzáadtam a kewra-vizet.
A fűszerszószhoz valókat turmixgépben összepépesítettem.
A vöröshagymát keresztben vékony karikákra vágtam, a zöldséges raguhoz való lilahagymát pedig durva kockákra.
Szintén durva (1-másfél centis) kockákra vagdostam fel a cukkinit és a tofut.
A répát valamivel kisebb kockákra vágtam, a sárgabarackot pedig félbe, a feleket félbe, a negyedeket pedig kb. fél centi vastag szeletekre. (Az alábbi képen a jobb alsó sarokban a citromsárga és a fehér cucc sárgarépa - tarka sárgarépákat termesztek az idén.)
A belevalók elkészítése
A rizst a felsorolt hozzávalókkal együtt bő vízben feltettem főni. Amikor félpuhára főtt (forrástól 8-10 perc, közben persze lehet haladni az alábbi teendőkkel), a vizét leöntve leszűrtem és félretettem (a rizst, nem a vizet).A deci olajat felforrósítottam egy wok formájú serpenyőben, és megpirítottam benne a mandulát - kb. 2 perc kevergetve, amíg pattogni kezdett. Lyukacsos kanállal kiszedtem, félretettem. Ugyanezen az olajon megsütöttem a vöröshagyma-karikákat - 3-4 perc aranysárgára. Ezeket is kiszedtem, és a mandulával együtt félretettem.
Az edényben maradt olajon megsütöttem a lecsurgatott, kicsit kinyomkodott padlizsánkockákat - aranybarnára és vajpuhára, kb. 5 perc. Kiszedtem őket, és (az eddigiektől külön) félretettem. Továbbra is a megmaradt olajon a tofut is megsütöttem a római köménnyel együtt - kb. 5 perc, amíg a kockák oldala kicsit pirulni kezdett. Ezt is kiszedtem, és a padlizsánnal együtt félretettem.
Ami kis rómaiköményes olaj még az edényben volt, azt feldúsítottam a vajjal, és beleszórtam a száraz csilit. Amikor a vaj felolvadt és forrni kezdett, beleszórtam a durvára vágott lilahagymát, és 1-2 percig sütöttem. Utána következett a kockázott sárgarépa, amit ismét 2-3 percig sütöttem a hagymával együtt. Ekkor beleadtam a darabolt cukkinit is, és még 3-4 perc nagy lángú sütés következett. Ezután nyakon öntöttem az egészet a turmixolt fűszerszósszal, és hozzákevertem a paradicsomkonzervet és a sót. Felforraltam, és még 2-3 percig főztem, hogy jól összeérjenek az ízek. Végül elzártam a lángot, beleöntöttem a tejszínt, beledobáltam (nyersen) a felszeletelt sárgabarackot, és visszakevertem a raguba az előbb megsütött tofut és padlizsánt. Ekkor már fölséges illatok terjengtek - ez a ragu minden további sallang nélkül is fejedelmi lett volna.
Összerakás és elkészítés
Miután minden belevaló elkészült, hozzá lehetett látni az összeerakáshoz. A sütőt előmelegítettem 220 fokra.Egy szép nagy jénai tálat kikentem egy kis vajjal, majd az alján szétterítettem a rizs egyharmadát (közben, meg a további rizsrétegek lerakása közben kiszedtem belőle a darabos fűszereket). A rizsre a ragu felét teregettem rá, ezt pedig megszórtam a hagyma-mandula keverék felével. A rizs második harmada következett, majd a ragu második fele. A tetejére lezárásnak a rizs harmadik harmada, és legfelülre dísznek a hagyma-mandula maradéka.
(A rétegrend tehát még egyszer: rizs - ragu - hagymás mandula - rizs - ragu - rizs - hagymás mandula.)
Az egészet meglocsolgattam a sáfrányos-kewrás tejjel, és szórtam rá néhány vajdarabkát.
A tálat lezártam egy darab alufóliával, amit gondosan odagyűrtem a széleihez, hogy jól be legyen zárva a fűszergőz. A fóliára még rátettem a tál saját tetejét, és az egészet beraktam a sütőbe. 20 percig sütöttem 220 fokon, majd további 20 percig 180 fokon. Ekkorra minden tökéletesen összeérett benne,
és piszok éhesek is voltunk már - úgyhogy nekiláttunk az elfogyasztásának. Nem kellett hozzá semmi más - ebben minden földi jó benne van.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése