Analytics

2010. augusztus 19., csütörtök

Töltött cukkini

A nagyobb darab cukkinik (ismétlem, nagynak a 25-30 centi fölöttieket nevezem, nem a hatvan centis, kétkilós gigamegadögöket) kiválóan alkalmasak töltésre. A klasszikus darálthúsos töltelékek műfaját vega kivitelben legegyszerűbb szójagranulátummal utánozni, de szétmorzsolt tofuval is lehet hasonlót csinálni - vagy mindenféle húspótló nélküli zöldséges töltelékkel is meg lehet tölteni a cukkinit. Zsenge főzőtökből szintén el lehetne készíteni ugyanezt. Előző nap direkt nagyobb adag rizst főztem, hogy jusson bőven maradék a töltött cukkinihez is - de lehet hozzá frissen is főzni egy adag rizst. Ha meg van maradék, de kevés, akkor persze semmi nem kötelez arra, hogy rizságyon süsd meg a cukkinit, mint én.

Hozzávalók

  • 1 nagyobb cukkini
  • 1 adag főtt rizs (szárazon 1 pohár) - vagy amennyi maradék van
  • 2 fej hagyma
  • 2-3 evőkanál olaj
  • 3-4 babérlevél
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 jó marék szójagranulátum (6-8 dkg)
  • 1 teáskanál füstölt pirospaprika
  • 1 teáskanál sima pirospaprika
  • 1 mokkáskanál őrölt római kömény
  • 2 dl tejföl
  • 1 marék durvára reszelt sajt (5 dkg)

 Elkészítés

A cukkiniket hosszában kettévágom egy olyan tengely mentén, hogy a feleket aztán stabilan le lehessen fektetni. A belsejüket kanállal kikaparom úgy, hogy egy szűk centi hús mindenütt maradjon a cukkinik héján. A kaparékot összevagdalom és félreteszem, a kivájt cukkinik belsejét egy kis sóval bedörzsölöm.
A kockára vágott hagymát olajon a babérlevéllel üvegesre pirítom, aztán hozzáadom a fokhagymát, majd fél perc múlva a szójagranulátumot (úgy, ahogy van: szárazon) és a maradék fűszereket. Ezt így együtt kevergetve pirítom kb. egy percig, majd beleadom a félretett kaparékot, és nagy lángon kevergetve apránként felengedem annyi vízzel, amennyit a szója még kér a cukkini levén kívül. A lényeg az, hogy folyós se legyen, de pergősen száraz se. Közben kóstolva beállítom a sósságát is. Hozzákeverek egy maréknyit a megfőtt rizsből is, és ezzel kész a töltelék.
Ezután következik a művészi összerakás. A sütőt előmelegítem 220 fokra. Egy tepsit kikenek egy kis olajjal, és a rizst szétterítem az alján. A tölteléket a cukkinifelekbe lapogatom egy kicsit púposra; a megmaradt tölteléket szétterítem a tepsiben a rizs tetején. Utána a cukkiniket berakom a tepsibe, egy csipet sóval simára kevert tejfölt csurgatok esztétikusan a tetejére (mehet a rizsre is), és megszórom egy kis reszelt sajttal.
Az egészet becsúsztatom a sütőbe, és 10 percig 220, majd további kb. 15 percig 200 fokon sütöm, amíg a sajt szépen megpirul a tetején.
A vele együtt sült rizzsel komplett egytálétel.

4 megjegyzés:

  1. Na most ezt én megcsinálom! Lesz ami lesz! :D

    VálaszTörlés
  2. Válaszok
    1. Nagyon finom lett!
      Nem nagyon szeretem a húst, ezért a szója tök jó ötlet. Nem tudom milyen az a római kömény úgy h ami itthon volt azt tettem bele. (gondolom édes köményt) Füstölt paprikám sincs, ezért maradt a csípős paprikám :) .Mivel a cukkinik nem voltak valami nagyok, kisebbet töltöttem meg vele. Nem maradt töltelékem ezért zöldségágyra fektettem. hmm... Isteni
      Köszi a receptet! Szemezek a juhtúróval töltött gombával is. Egyszer megcsinálom... :)

      Törlés
  3. Szia,
    köszi a beszámolót. Ami otthon van, az valószínűleg "sima" kömény, szaknevén leginkább konyhakömény. Az édeskömény teljesen más, ánizsra hasonlít az íze. A római kömény megint teljesen más, nem lehet semmihez sem hasonlítani. A füstölt paprikát nagyon tudom ajánlani, ha egyszer belefutsz valahol, zseniális dolog.

    VálaszTörlés