Analytics

2010. augusztus 6., péntek

Töltött cukkinivirág

Ezt már nagyon régen ki akartam próbálni. Akinek nincs a kertjében tök vagy cukkini, annak valószínűleg nem megy a dolog - aki viszont tud néhány frissen szedett bakvirágot (a lányvirágokat én sajnálom erre a célra, de amúgy teljesen alkalmasak ők is) behozni a konyhára, annak már csak az izgalmassága kedvéért is érdemes próbát tennie. Vendégváráshoz vagy valami különleges alkalomra tudom javasolni ezt a különlegességet - amúgy pusztán íz és beltartalom szempontjából - bevallom - nem olyan nagy durranás.

Hozzávalók

  • 12 cukkini- vagy tökvirág 
  • sütéshez bő olaj
A töltelékhez
  • 20 dkg ricotta
  • 1 gerezd fokhagyma
  • pár ágacska kakukkfű
  • egy ágacska rozmaring
  • 1 csapott teáskanál só
A tésztához
  • 10 dkg finomliszt
  • 2 evőkanál kukoricaliszt
  • 1 csapott teáskanál só
  • 1/2 mokkáskanál sütőpor
  • 1/2 mokkáskanál őrölt szerecsendió
  • 1 dl szódavíz

Elkészítés

A virágokat jó alaposan öblítsd ki, mert - legalábbis nálam - imádnak dorbézolni bennük a hangyák. Vigyázz, szét ne szakadjanak.

A ricottát keverd össze a szétnyomott fokhagymával, kis sóval és a finomra vágott zöldfűszerekkel. A ricotta kapcsán mindjárt meg is említem, hogy én régebben csak a legolcsóbb, zacskóban kapható ricottát kóstoltam, ami egy száraz, morzsalékos izé - nem rossz, de nem is jó. Most teljesen véletlenül úgy gondoltam, ki kéne próbálni egy valamivel drágább, dobozos verziót, és rá kellett ébrednem hogy össze sem lehet hasonlítani a kettőt. A dobozban tömbbé összeálló, nedves, "lágy és krémes" túrót találtam, amely lényegében olyan volt, mint Erdélyben a friss orda (amit imádok, és ami alig hasonlít a nálunk orda néven kapható sajtféleséghez). Egyébként azt hiszem, a készítésmódja is azonos az ordának és a ricottának.
No, mindenesetre ez a zöldfűszeres keverék lesz a töltelék. A maradékot, ami nem fért bele a tökvirágokba, megettük kenyérre kenve. Most azonban a krémet töltsd bele egy nejlonzacskóba, a zacskó száját kötözd be, a sarkát pedig vágd le (úgy egy centi széles nyílás legyen utána). Ez lesz a cukrászzsák.

Most fogj meg egy virágot, óvatosan nyisd szét, és a zacskóból nyomjál a belsejébe ricottát. Töltheted egészen addig, amíg eléri azt a részt, ahol a szirmok szétválnak - kicsit tovább is. A megtöltött virág szirmait nyomd és sodord össze, hogy jól rá legyen csukódva a töltelékre. Töltsd meg a többi virágot is.

A tésztához valókat keverd el a szódával, és adj hozzá folyamatos keverés mellett annyi vizet, hogy palacsintatésztánál valamivel sűrűbb löttyöt kapjál. Folyós legyen, ne ragacsos; de ne túl hígan folyós: ha a villát kiemeled belőle, akkor maradjon a villán egyenletes réteg belőle.
Töltsél jó mélyen olajat egy serpenyőbe, forgass meg egy virágot a tésztában, és ügyesen emeld át a forró olajba. Ne süss túl sok virágot egyszerre, hogy ne hűtse le nagyon az olajat. Kb. 3 perc sütés után szedd ki papírtörlőkre, hogy a fölös olajat le tudja adni magáról, aztán folytasd a sütést a többi virággal.

A végeredmény mellé még egy pár tésztába mártott körömvirágot is sütöttem. Ezt sem próbáltam még; nagyon izgalmasan néz ki, de őszintén szólva íze nem nagyon van. Kuriózumnak jó.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése