Analytics

2011. augusztus 16., kedd

Hamis útápam

Az útápam (angolosan általában uttapam, utappam, ilyesmi formákban lehet találkozni ennek a tamil ételnek a nevével) távoli rokona lehetne a palacsintának is és a pizzának is. A valódi útápamot Dél-Indiában rizs és egy lencseféle beáztatásával, majd nedvesen őrlésével nyert tésztából készítik, és ezt a tésztát meg is erjesztik sütés előtt. Ez kis mennyiségben, házilag, pláne Magyarországon igen macerás dolog volna - itt van tehát helyette a hamis útápam, amit különféle lisztek keverékből készítek, és erjesztés helyett sütőporral érem el, hogy levegős legyen. Nem olyan finom, mint az igazi, de arra pont jó, hogy valami meleg reggelit tálaljak fel, ha ehhez van kedvünk (vagy ha elfogyott a kenyér).

Hozzávalók

  • 3 púpos evőkanál finomliszt (vagy rizsliszt)
  • 3 púpos evőkanál csicseriborsóliszt (helyette: sárgaborsó- vagy szójaliszt)
  • 2 púpos evőkanál kukoricaliszt
  • késhegynyi asafoetida (helyette: 1 mokkáskanál fokhagymagranulátum)
  • 1 csapott teáskanál só
  • 1 mokkáskanál erős pirospaprika
  • 1/2 mokkáskanál sütőpor
  • fél fej vöröshagyma
  • víz
  • kevéske olaj

Elkészítés

A tészta száraz hozzávalóit összekevertem,
majd fokozatosan annyi vízzel kevertem el, hogy sűrűn folyós massza legyen belőle (mondjuk olyasmi, mint egy hígabb tejföl; palacsintatésztánál jóval sűrűbb).
A hagymát kockára vágtam, és egy némi olajjal kikent, szép nagy teflonos palacsintasütőbe egyenletesen belehintve pirítani kezdtem. Amikor már kezdett sárgulni, ráöntöttem a tésztát (igyekezve, hogy ne sodorja össze a hagymadarabokat. Kanál hátával középről kiinduló spirálmintát húzva szétterítettem a tésztát nagyjából egyenletes 4-5 milliméter vastagságúra.
(A fent megadott mennyiségek egy ilyen nagy palacsintasütőnyi útápamhoz elegendőek; ez két embernek egy nem túl bőséges, de elégséges reggeli. Hagyma helyett vagy mellett bármilyen más zöldséget is lehet használni, és azt is meg lehet csinálni, hogy nem pirítod meg külön, hanem egyszerűen belekevered a tésztába - így nyersebb lesz a végén, de az nem baj, csak más.)
A lepényt kis-közepes lángon sütöttem talán úgy 4 percig, közben a széle mentén több helyen pár-pár csepp olajat csorgatva alá. Lapos fakanállal alányúlva elválasztottam az egészet a serpenyőtől, és alánézve figyeltem, mennyire sült meg. Amikor barnulni kezdett alul, óvatos de határozott mozdulattal átfordítottam (ehhez hasznos lehet két eszköz, mert a hamis útápam sokkal törékenyebb a palacsintánál), és még egy-két percet sütöttem a másik oldalát is.
A kisült útápamot tejföllel, paradicsommal és acsárral (csípős indiai savanyúsággal) kebeleztük be.

1 megjegyzés:

  1. Egyszerű, gyors és finom, ez a spirálminta mutatós, ismerősömtől lestem el én is, hogyan készül :)

    VálaszTörlés