Analytics

2012. március 5., hétfő

Az első vetés a kertben

A palántáim szépen nőddögélnek, de a február végén hirtelen támadt tavaszban úgy éreztem, itt az ideje megejteni az első kinti vetést is. A föld még erősen nedves volt nálam március elsején, amikor nekiláttam, de azért lehetett már vele dolgozni, és egyáltalán nem volt fagyos. Az ősszel felásott, téli fagytól porhanyított ágyásokat most csak gereblyézni kellett, és a földbe kerülhetett az első zöldborsó és retek, amit pár nappal később dughagyma követett.
Egyelőre egy kis ágyásba - a legnaposabb helyen levőbe - tettem zöldborsót. Ide meg a többi elkülönített ágyásba idén paradicsomot fogok majd ültetni, de a borsó már nagyjából érett lesz, mire a palánták kiültetésének eljön az ideje. Ha még nem szedtem le akkor a borsót (márpedig teljesen azért valószínűleg nem érik be), akkor is lesz hely közötte a pici palántáknak, és mire azok megerősödnek, addigra a borsó lekerül majd.Négy rövid sor borsó került tehát a földbe: a fele rajnai törpe, a fele pedig Kelvedon csodája. Mind a kettőből fogok még később is vetni majd egy-két adagot más ágyásokba.
A borsóvetéshez meghúzott árkokba kis ágakat szoktam leszúrkodni ferdén - ezekbe kapaszkodhat majd a kikelő zöldborsó, hogy ne feküdjön le a földre. Kiválóan megfelelnek erre a célra a kert végében lévő mogyoróbokor fattyúhajtásai: szép egyenes vesszőcskék. A kép hátterében balra a télálló banánom takarása látható, jobbra fent a sötétzöld cucc pedig a babérbokrom takarása. Mind a kettőt megbontottam már, hadd ismerkedjenek a levegővel és a fénnyel, de azért az aljukon rajta hagytam a védőréteget fagyok ellen, és a banán még felülről is le van terítve áttetsző fóliával. A tél folyamán a több réteg fólián - és a banán avartakarásán - kívül üveggyapot-paplannal is be voltak teregetve.
Földbe került az első sor retek is. Ez a kert végében, a rendes veteményes részen kapott helyet (ahová később majd paprika és padlizsán megy az idén). Retket is több szakaszban, egy-két hetes eltolásokkal fogok vetni, és ha kikel, akarok majd fátyolfóliából egy kis alagutat készíteni fölé, mert különben kukacos lesz - sok lehet mifelénk a reteklégy. A vetésből persze egylőre semmi nem látszik, így csak a porhanyós földet tudom megmutatni. Hozzá elmesélem, hogy retekből is több fajtával kísérletezem az idén. Az előző években bevált "francia reggeli" névre hallgató hosszúkás, félig fehér, félig piros retkeken kívül lesz mikepércsi óriás piros vajretek, valamint sárga színű hónapos retek is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése