Hozzávalók
- egy pohár köles
- két pohár víz
- só
- 60-70 dkg zöldbab
- 3 evőkanál olaj
- 2 kisebb fej vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 3 babérlevél
- 10 dkg tofu
- 1 teáskanál füstölt paprika
- 1 teáskanál édesnemes pirospaprika
- 1 teáskanál szárított oregano
- 1 csapott mokkáskanál feketebors
- 1 evőkanál szójaszósz
- kb. másfél deci sűrítetlen paradicsompüré
- kb. másfél deci tejföl
- kb. 10 deka reszelt sajt
Elkészítés
A kölest dupla mennyiségű vízben egy kis sóval puhára főztem. A zöldbabot megtisztítva és kb. kétcentis darabokra vágva bő, enyhén sós vízben puhára, de nem vajpuhára főztem, majd félretettem. (Valójában egy kiló zöldbabbal indultam; a főzővízből és a benne hagyott babból leves lett, a kiszedett bab pedig ment a rakottasba.)Olajon pirítani kezdtem a kockákra vágott hagymát a babérlevéllel. Amikor a hagyma megüvegesedett, hozzákevertem a fokhagymát is, majd egy-két perc múlva a paprikákat. (Valójában több hagymát és paprikát használtam, és ezen a ponton a levesnek félretett babba és főzőlébe kanalaztam át ennek a hagymás-paprikás alapnak egy részét.) Pár keverés után belemorzsoltam a tofut, és még kb. 3 percig pirítottam az egészet együtt. Ezután nyakon öntöttem egy kis szójaszósszal (elhagyható, de az umami kedvéért jót tett neki) és a paradicsompürével. Hozzáadtam az oreganót és a borsot, majd sűrűn keverve besűrítettem (kb. még három perc). Ebbe a kotyvalékba belekevertem a félretett zöldbabott, és a tűzről levéve félretettem.
A sütőt előmelegítettem 200 fokra. Egy teflonos tepsit kikentem egy is olajjal, majd az alján szétterítettem a kölest. Erre jött a fűszeres zöldbab, amit elsimítottam és lenyomkodtam.
A tetejére tejfölt kentem, majd megszórtam reszelt sajttal. A felforrósodott sütőbe beletéve 35-40 percet sütöttem, az utolsó 10 percben grillezésre kapcsolva a sütőt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése