Hozzávalók
- 3 kis-közepes fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál vaj
- 3-4 evőkanál olivaolaj
- 1 evőkanál balzsamecet
- 1 mokkáskanál cukor
- egy csipet bors
- egy csipet só
- 8-10 szelet olajban eltett aszalt paradicsom
- egy jó evőkanál tejföl
- kb. 20 dkg olcsó cheddar sajt
- kb. 10 kisebb szelet kenyér
Elkészítés
A hagymát vékony (2 mm), lehetőleg egyenletes vastagságú negyedkörökre szeleteltem. Az olajban felolvasztottam a vajat egy magasabb oldalú serpenyőben, és közepes lángon párolni-pirítani kezdtem benne a hagymát. A hagyma után a fokhagymát is felszeleteltem, és azt is hozzáadtam. Amikor a hagyma megüvegesedett (3-4 perc), a lángot levettem kicsire, és amikor sárgulni kezdett (még 3-4 perc), megízesítettem egy kis cukorral és balzsamecettel. További 4-5 percen át pirítottam, amíg szépen megbarnult (ez a lángod és a serpenyőd tulajdonságaitól függően több is lehet; kevesebb lehetőleg ne legyen). Közben az aszalt paradicsomot az olajból kivéve durván felkockáztam. A kész karamellizált hagymát sóval, borssal és az aszalt paradicsommal együtt egy tálba tettem, és botmixerrel némileg összepépesítettem. Tettem hozzá annyi tejfölt, hogy krémszerű legyen. Nem kell homogénné turmixolni, de a hagyma egy részét pürésítve jól emulgeálni lehet a bőséges zsiradékot, ami különben csak tocsogna rajta.A sütőt előmelegítettem 200 fokra. A krémet összekevertem-passzíroztam a durvára reszelt sajttal, majd kenyérszeletekre kentem. A melegszendvicset kb. 12 percen át sütöttem, aztán nyers uborkával bekebeleztük vacsorára.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése