Hozzávalók
- egy pohár (sacc 25 dkg) vöröslencse
- egy közepes fej hagyma
- két közepes paradicsom
- egy csokor (sacc 20 dkg) mángold vagy spenót vagy tetszés szerinti levélzöldség
- 2-3 gerezd fokhagyma
- kis diónyi darab friss gyömbér
- fél nyers csilipaprika (vagy ízlés szerint több)
- 3-4 evőkanál olaj
- 1 mokkáskanál római kömény
- egy darabka fahéj
- 3-4 szem szegfűszeg
- 1/2 mokkáskanál lepkeszegmag
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál garam maszálá
Elkészítés
A lencsét előzetes áztatás nélkül, sima vízben (kb. egy literben; a víz mennyiségét főzés közben is nyugodtan után lehet állítani ízlés szerinti hígságra) feltettem főni. A hagymát középfinomra, a fokhagymát, gyömbért is csilit finomra összevágtam. Egy fazékban olajat forrósítottam, beledobtam a római köményt, fahéjat és szegfűszeget, majd amikor a római kömény kivilágosodott és a fűszerek illatozni kezdtek (kb. egy perc), hozzászórtam a lepkeszegmagot, majd egy gyors kavarintás után a hagymát. Amikor üvegesedni kezdett (még egy perc), beleadtam a többi nyersfűszert is, majd a lángot kicsire véve pirítottam-pároltam 5-6 percen át. Eközben a paradicsomot felkockáztam (a zöld csumáját kivágva, de a magos-híg részét nem kiöntve; akinek van türelme vacakolni, meg is hámozhatja, vagy lehet helyette valamilyen konzervkészítményt használni), a mángoldot pedig megmostam.A pirulni kezdő hagymás fűszerkeverékhez hozzáadtam a paradicsomot, és a lángot közepesre felcsavarva, a fazekat meg-megkeverve főztem, amíg a paradicsom teljesen szétfőtt, majd elvált az olajtól és kissé sülni kezdett. Közben a sót is hozzáadtam. A mángold szárát felszeleteltem 3-4 mm vastagra, a leveleit pedig szalagokra szabdaltam. A szárat a paradicsomos szószhoz adtam, majd egy-két perc után a szószt felöntöttem az időközben megpuhult és nagyjából szétfőtt lencsével, és belekevertem a mángold levelét is. Beállítottam vízzel a sűrűségét, majd kóstolva a sósságát, és megfűszereztem még egy kis garam maszálával. Még vagy két percet forrni hagytam, és ezzel elkészült.
Ez a spenótos dál önmagában - kenyérrel vagy rizzsel - is teljes étkezés, de még jobb (és hitelesebb), ha van hozzá még valamilyen (akár többféle) "kari". Én az előző nap főztem tofut paradicsomos-fűszeres indiai szószban (mintha panír volna), és most annak a maradékához készítettem jázminrizst (az íze hasonlít a bászmatíhoz, bár az állaga más, viszont nagyságrenddel olcsóbb) és pálak dált.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése